Vágólapra másolva!
Igazi nyári meleg lesz a hétvégén, de kánikulától nem kell tartani. Az erős ibolyántúli sugárzás miatt szombaton 15-20 perc alatt leéghet a bőr.
Vágólapra másolva!

Szombaton északon valószínűleg több gomolyfelhő képződik helyenként, és északkeleten zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Másutt napos, száraz időre számíthatunk. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 Celsius-fok között alakul. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, védelem nélkül nem ajánlott napozni 11 és 15 óra között.

Vasárnap derült vagy gyengén felhős időre van kilátás. Északon néhol erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 12 és 18, délután 28 és 32 fok között alakul.

A hétvégén a környező országok időjárását is nagyrészt egy anticiklon alakítja, így sok napsütés, meleg, nyári idő várható. Záporok, zivatarok főleg Ausztria északi részein, Szlovákiában és Kárpátalján fordulhatnak elő.

Időjárási front nem éri el az országot, de a magasban fölénk érkező egyre melegebb levegő miatt, a melegfrontokkal járó tüneteket tapasztalhatnak azok, akik fokozottan érzékenyek a légköri változásokra. Náluk időjárási okai is lehetnek a fejfájásnak, a migrénnek, az álmatlanságnak és a fáradékonyságnak. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő.

Egyre melegebb lesz a jövő héten

Hétfőn is remek idő ígérkezik. Sok napsütésre lehet számítani némi gomolyfelhő-képződés mellett. Legfeljebb északon lehet néhol zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 33 fok között alakul. Kedden és szerdán derült idő lesz, és 32-36 fokig melegszik a levegő kora délután.

Ilyen volt az idő a héten

Az elmúlt hétvégén a többórás napsütés mellett elsősorban a délutáni, kora esti órákban növekedett meg erősebben a gomolyfelhőzet, és helyi záporok, zivatarok alakultak ki. Egy-egy hevesebb zivatart felhőszakadás is kísért, így Budapest belvárosában szombaton rövid idő alatt 42 mm hullott. Vasárnap kevesebb volt a zápor, zivatar, majd hétfőn egy nyugat felől érkező frontrendszer hatására ismét többfelé alakult ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással.

Kedden még a Dunántúl északi felén hullott helyenként jelentős mennyiségű csapadék, majd a hét közepétől egyre inkább a nyugat felől benyúló magasnyomás hatása érvényesült, szárazabb levegő áramlott a Kárpát-medence fölé. A hétvégi nyári meleget a hét elején lehűlés követte, kedden a hőmérséklet a 20 fokot sem érte el a Nyugat-Dunántúlon.