Vágólapra másolva!
Vizes nap lesz a csütörtök, a kiadós eső, zápor mellett helyenként zivatar is várható az ország középső és keleti részén. Éjszaka is esni fog, leginkább északnyugaton.
Vágólapra másolva!

Ismétlődően elered az eső, zápor csütörtökön. Területi átlagban több mint 20 milliméter csapadékra kell számítani sok megyében a csütörtöki nap folyamán. Ráadásul elszórtan zivatar is várható az ország középső és keleti részén, amely miatt 20-30 milliméter csapadék hullhat, sőt az az Északi-középhegység térségében több mint 40 milliméter eshet. A felhőszakadás miatt első szintű riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A zivatarok délnyugat felől képződnek. A déli óráktól helyenként viharos, 60-70 kilométer/órás szél és néhol jégeső társulhat hozzájuk, erre főként a Dél-Alföldön, a Tiszántúlon és az Északi-középhegység egyes részein van esély. Egy-egy zivatart továbbá 80-90 kilométer/óránál erősebb széllökés és 2 centiméteres szemekkel hulló jégeső kísérheti ezen a három vidéken.

Hűvös lesz az idő

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán délen és délkeleten lehet némi napsütés a délután folyamán. Helyenként viharos széllökések kísérik a megerősödő nyugati, délnyugati szelet. A hőmérséklet legmagasabb értéke a Dunántúlon 13 és 17, keleten 17 és 20 fok között valószínű. Késő estére 10 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Álmosít a hidegfront

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

Hidegfront érkezésekor erősödik a szervezet görcskészsége, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet, emiatt fokozódnak az ízületi fájdalmak, a reumatikus panaszok. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére. Halmozottan jelentkeznek az allergiás tünetek is.