Káoszt okoz a havazás Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Országszerte komoly gondokat okoz a havazás Szlovákiában. A frissen hullott hó helyenként elérte a 30 centimétert a hajnal óta tartó havazás miatt, és további 30-
Vágólapra másolva!

A havazás miatt minden régióban első és másodfokú figyelmeztetést adott ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) Pozsony megye kivételével. Mindenütt komoly gondokat okoz az időjárás: a legtöbb közutat kásás hóréteg borítja, az ország délnyugati részét leszámítva. A havazás miatt több hegyi átjárót lezártak a teherforgalom előtt, késnek a vonatok.

Estig újabb 30-40 centiméter hóra lehet számítani a nyugatról Garamszentkereszt, keletről Bártfa, észak-dél irányban pedig Késmárk és Rimaszombat határolta területen. Emiatt a meteorológusok másodfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki erre a térségre.

Több tízezer háztartás maradt villanyáram nélkül az ország keleti részében, mert sok helyütt megsérültek a villanyvezetékek a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló vizes hó és a szél miatt. A besztercebányai kerületben közel 20 ezer, Igló, Eperjes, Bártfa, Kassa és Rozsnyó környékén pedig további 80 ezer háztartás maradt villanyáram nélkül.

A szél és a havazás több helyütt is lassítja a közlekedést, északon a legrosszabbak az útviszonyok. A nyugati régiót leszámítva mindenütt hókásásak az utak, a magasabban fekvő területeken pedig 5-10 centiméternyi legyúrt, helyenként lefagyott hó van az utakon. Az ország fő közútjai járhatóak voltak csütörtökön délelőtt a Szlovák Útkezelő vállalat (SSC) tájékoztatása szerint. Egyedül a Kassa és Dargov közötti első osztályú utat kellett lezárni az erős szél miatt.

A havazás miatt több hegyi átjárót, köztük a Sturec, Donovaly, Certovica átjárókat teljesen lezárták a teherforgalom előtt, az említett szakaszok a többi jármű számára csak hóláncokkal járhatóak. A hólánc használata a teherforgalom számára a többi szakaszokon is ajánlott.

Mindenütt késnek a vonatok az ország középső és keleti részén, mondta a Szlovák Államvasutak (ZSR) szóvivője, mivel a vonatok biztonsági okokból lassabban közlekednek. A nemzetközi vonalakon a késések időtartama elérheti a három órát is. A vasút mindenkit arra szólít fel, ha csak teheti, ne utazzon - tette hozzá a szóvivő.