Havazott sok helyen

havazás, budapest, normafa, hó
Vágólapra másolva!
Budapest környékén, az északi megyékben és a Pilisben is észleltek havazást vasárnap, de fennakadás nem volt az utakon. Este többfelé újabb havazás kezdődhet.
Vágólapra másolva!

Vasárnap havazott az ország középső és északi részén. Az Időkép vasárnap reggeli gyűjtése szerint Budapest környékén, Nógrád megyében és a Pilisben is többen havazásról számoltak be.

Forrás: Pólya Dávid
Pár centi hó esett a Normafánál vasárnap délelőtt. Forrás: Pólya Dávid

A havazás a fővárosban megnehezítette a közlekedést: a BKK közleménye szerint például a havazás és a csúszós út miatt reggel a 21, 21A és 212-es buszok nem tudnak közlekedni az Istenhegyi út-Eötvös út útvonalon. A síkosságmentesítés után, vasárnap kora délelőtt már a teljes vonalon jártak a buszok. Az Útinform tájékoztatása szerint nincs fennakadás az utakon.

Forrás: Pólya Dávid
A 21A jelzésű BKV busz közlekedik a síkosságmentesítés után a Normafa irányába. Forrás: Pólya Dávid

Hétfő reggelig borult lesz az ég, majd hétfőn nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, a Dunántúlon több órára kisüt a nap. Sokfelé várható csapadék; a Tiszántúlon végig eső, nyugaton főként hó, másutt vegyesen eső, havas eső, hó, estétől azonban egyre többfelé valószínű havazás - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Hétfőn nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, délután már csak a Tiszántúlon hullhat eső vagy havas eső. Estétől a Dunántúlon megerősödik, reggelre viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél, és egészen hétfő délutánig a Dunántúlon, a Duna-Tisza köze nyugati felén és északkeleten viharos szélre kell számítani. Reggel, délelőtt főként a Dunántúl déli felén hófúvás is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és 3 fok, nappal pedig 2 és 5 fok között lehet.

Európában is hasonló a helyzet

Egy több középpontú ciklon alakítja kontinensünk nagy részének időjárását, emiatt általában erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé hull csapadék; eső, havas eső, hó egyaránt előfordul. Ugyanakkor magas nyomás nyúlik be Európa középső területei fölé, emiatt Fehéroroszország térségében többnyire napos az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-Európában -10, a sarkkörtől északra -20 fok körül alakul. Másutt is téliesre fordult az időjárás, a Madrid-Róma-Belgrád vonaltól délre emelkedik csak 10 fok fölé délutánra a hőmérséklet. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását előbb az Olaszország fölött örvénylő ciklon felhő- és csapadékrendszere alakítja, majd ennek hátoldalán szárazabb, hidegebb levegő áramlik fölénk.