Özönvízzel közelít az Isaac New Orleanshoz

Vágólapra másolva!
Még nem erősödött hurrikánná, mégis sokan hagyják el a várost, annyira nyomasztó a Katrina emléke. Az Isaac miatt néhol annyi csapadék hullhat 72 órán belül a Mexikói-öböl mentén, mint Magyarországon hat hónap alatt összesen.
Vágólapra másolva!

Bedeszkázzák az ablakokat és alaposan bevásárolnak a Mexikói-öböl partján élők az Egyesült Államokban. Az Isaac nevű trópusi vihar a hurrikánerősség határán mozog a Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) legfrissebb előrejelzése szerint. New Orleans pontosan az előre jelzett útvonalába esik.

Szinte hét évvel a Katrina hurrikán pusztítása után a város hatóságai azzal nyugtatják a lakosságot, hogy a megerősített árvízvédelmi rendszerek bírni fogják az elemi csapást. Az úgynevezett Saffir-Simpson skála szerint a leggyengébb hurrikánok esetén a szélsebesség nem lépi túl a 153 kilométer/órát. Az előrejelzések szerint 120-140 kilométer/órás szélre kell számítani, amint az Isaac eléri a szárazföldet.

Az ötös kategóriájú Katrina 2005. augusztus 28-án délután érte el maximális erősségét. A szél sebessége akkor 280 kilométer/óra volt. Az Egyesült Államok történetének hatodik legerősebb hurrikánja miatt több mint ezernyolcszázan haltak meg New Orleansban. Most korántsem kell ekkora pusztításra számítani, viszont a katasztrófa emléke miatt sokan hagyják el a várost, a magasabban fekvő Baton Rouge-ba tartva - tudósít a BBC News.

Az Isaac miatt legalább huszonnégyen haltak meg Haitin és a Dominikai Köztársaságban. A vihar súlyos áradásokat okozott szerte a karibi térségben. Több helyen özönvízszerű esőre, maximum 460 milliméter csapadékra kell számítani, amint végigvonul Louisianán, Arkansason, Mississippin, Alabamán és Florida nyugati részén. Ennyi eső Magyarországon körülbelül hat hónap alatt hull összesen.

A vihar középpontja mintegy 200 kilométerre délkeletre van a Mississippi torkolatáról, és 19 kilométer/órás sebességgel mozog a partvidék felé. New Orleansban azért tudnak különösen nagy kárt okozni a hurrikánok, mert a város olyan, mintha egy óriási tálban helyezkedne el: a történelmi belváros a tengerszint alatt fekszik. Barack Obama amerikai elnök szükségállapotot rendelt el Louisiana államban, hogy a helyhatóságok hozzáférjenek a szövetségi állam forrásaihoz. A Republikánus Párt elnökjelölő konvenciója pont hétfőn kezdődött a floridai Tampában, de a tanácskozás idejét egy nappal megrövidítették a hurrikánná alakuló vihar miatt. (Az [origo] tudósítását itt olvashatja Mitt Romney elnökjelölt és az alelnökségre jelölt Paul Ryan színre lépéséről.)