Jövő péntekig strandidő lesz

strandnyitás, strand, fürdő, budapest, palatinus
Vágólapra másolva!
Nagyjából egy héten át lesz nyári meleg május közepéig. A tavak, folyók meglehetősen hidegek még, de a bátraknak érdemes próbálkozniuk. A hosszú hétvégén indul a strandszezon, a meteorológusok ideális időjárással kecsegtetik a szabadba vágyókat és az üzemeltetőket.
Vágólapra másolva!

"Jövő péntekig strandidő lesz, mert a napi maximumhőmérséklet biztosan meghaladják a 25 Celsius-fokot" - mondta Ihász István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az [origo]-nak. A friss középtávú időjárás-előrejelzések szerint a május 5-i hétvégén is valamivel melegebb lesz a sokévi átlagnál. Május 9-10-étől viszont visszahűl a levegő az ebben a hónapban megszokott szintre, vagyis délben, kora délután 15-22 fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani. Május második hetében csapadékra is nagyobb az esély - mondta a szakember.

A természetes vizek, a Balaton, a Velencei-tó vagy a folyók tíz nap nyárias idő alatt alatt még nem igazán tudnak felmelegedni, felszíni hőmérsékletük 15-18 fok között mozog. Siófoknál 15 Celsius-fokos, Agárdnál 16 fokos fokos volt a víz pénteken az OMSZ mérései szerint. Ezért a meteorológus inkább "csak a bátraknak" ajánlja a fürdőzést a tavakban kora délutánonként, amikor általában a legmelegebb az idő. (Előrejelzési grafikonainkat lásd a cikk végén.)

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Nyit a Palatinus fürdő Budapesten

Erős lesz az UV-B sugárzás

A hosszú hétvégén legfeljebb elszórt gomolyfelhők lehetnek az égen, de jellemzően derült, felhőtlen időre és zavartalan napsütésre kell számítani. Mindez ideális körülményeket teremt a napozáshoz, de mivel a bőr elszokott a napfénytől, a leégéshez is. Kedd délutánig erős lesz az UV-B sugárzás, és érdemes arra is tekintettel lenni, hogy a víztükörről visszaverődő sugárzás fokozza a leégésveszélyt.

Ilyen körülmények között húsz percnél tovább nem ajánlott egyfolytában napozni az ÁNTSZ tanácsai szerint, 11 és 15 óra között pedig egyáltalán ne. Az erős UV-B sugárzás miatt az érzékeny bőrűek, kisgyermekek 20-30 perc alatt leéghetnek. Mielőtt bőrünket megmutatjuk a napnak, jó, ha bőrgyógyász is látja. Ez különösen ajánlott a sok festékes anyajeggyel rendelkező fehérbőrűek számára (további részletek itt olvashatók). A megelőzés azért fontos a bőrgyógyász szerint, mert minden egyes napégés maradandó nyomot hagy a bőrben, még akkor is, ha nincsenek látható jelei. A károsodások hatása hosszú távon összeadódik, így minden egyes leégés növeli egy későbbi bőrdaganat kockázatát.

A hosszú hétvégén kezdődik a budapesti strandszezon, ekkor nyit a Gellért, a Dagály és a Palatinus fürdő. Az Aquaworld élményfürdő szabadtéri medencéi már péntektől használhatók a negyedik kerületi Íves úton. A Paskál, a Római és a pünkösdfürdői strand május 26-án, a csepeli és a csillaghegyi pedig június 2-án nyit. Az összegzés szerint 2012-ben körülbelül 600 ezer látogató volt a fővárosi strandokon.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ kezelésében levő strandokon a belépőjegyek 100-400 forinttal lesznek drágábbak, mint tavaly. A gyermekek a diákok, a nyugdíjasok és a családok minden nap kedvezményesen fürdőzhetnek, szerdánként pedig mindenki kedvezményesen strandolhat.

Az Aquaworld kézműves foglalkozásokat szervez a gyermekeknek, az idősebbek kipróbálhatják a vízi aerobikot. A részben felújított Palatinuson a vendégek kipróbálhatják a szörfözést és a carisma nevű labdajátékot, péntekenként latin partin vehetnek részt. A Dagályon kosárlabda-, streetball- és strandröplabda-pálya mellett várhatóan akadálypálya és mászófal is lesz - közölte a strandok fővárosi üzemeltetője.

Forrás: OMSZ/EMCWF
Budapesti előrejelzés május 11-ig: a lila sávok a felhőréteg kiterjedségét, a piros és a kék sávok a hőmérsékeletet jelölik

Forrás: OMSZ/ECMWF
A fehér foltok azt jelzik, hogy május második hetében már nem lesz melegebb a sokéves átlagnál Európában (felső térkép). Sem szárazság, sem áztató esőzés nem várható (alsó térkép)