Az óceán ostromolja La Corunát

La Coruna, viharos szél miatt hatalmas hullámok
Vágólapra másolva!
Piros riasztást kellett kiadni a hullámverés és az eső miatt Spanyolország atlanti partvidékén. Februárban még súlyos aszály volt Galiciában. Az erős széllökések és a bőséges csapadék általában ősszel és télen jellemző a mérsékelten óceáni klímájú La Corunában.
Vágólapra másolva!

Hatalmas hullámok korbácsolják az parti sziklákat az északnyugat-spanyolországi La Corunánál. A viharos szél miatt az egész galiciai partvidékre piros riasztást adtak ki a hatóságok. Az előrejelzések szerint csütörtök reggelig jelentős esőre, 42-43 milliméter csapadékra kell számítani a kikötővárosban az Atlanti-óceán partján.

Forrás: MTI/EPA/Cabalar

Az 50-55 kilométer/órás széllökések és az eső miatt elsőfokú (sárga) riasztást kellett kiadni. A másodfokú, narancs színnel jelzett figyelmeztető előrejelzés április 20-a éjfélig érvényes az európai meteorológiai szolgálatok közös riasztási rendszere, a Meteoalarm szerint.

Az erős széllökések és a bőséges csapadék általában ősszel és télen jellemző a mérsékelten óceáni klímájú La Corunában az Atlanti-óceánon kialakuló ciklonok miatt. Február végén viszont még erős aszály sújtotta Galiciát: az utóbbi fél évszázadban az volt a legerősebb szárazság a vidéken.