Vágólapra másolva!
A földdel váltak egyenlővé azok az épületek, amelyekre rázuhantak a forgószél röpítette nyergesvontatók Texasban. Dallas polgármestere szerint a város "épp csak elkerülte a halálos lövést", mert senki sem halt meg a katasztrófa miatt.
Vágólapra másolva!

Legalább hat, de nem kizárt, hogy tizenhárom tornádó vonult át kedden a texasi Dallas városán és környékén. Annak ellenére, hogy a forgószelek erőssége az ötös skálán valószínűleg csak a kettes szintet érte el, viszont az egyik tornádó egy kamionrakodó-állomást érintett a város déli részén. Az amatőr videófelvételek szerint a forgószél felkapta a több tucat tonnás járműveket, és keresztülrepítette őket egy parkolón és egy autópályán (a videót itt lehet megnézni).

Szerencse, hogy senki sem volt otthon azokban az épületekben, amelyek valósággal kilapultak a rájuk zuhanó kamionok alatt - mondta Dallas polgármestere, Michael Rawlings a CNN-nek. A tornádók számáról még csak becslések vannak, pontos adatot a jelentések elemzése után és a kárfelmérés végeztével közöl az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata.

Forrás: MTI/EPA

Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith
Több száz épület vált lakhatatlanná a dallasi alvóvárosban, Lancasterben

Texasban nem szokatlanok a heves trópusi ciklonok az évnek ebben az időszakában, viszont a csütörtöki vihar különösen erős volt, mert két szupercellás zivatarzóna is kialakult. "Dallas-Forth Worth-ot éppen elkerülte a halálos lövés. Úgy értem, hogy száz és száz ház dőlt össze, viszont csodálatos módon nincsenek áldozatok" - mondta Michael Rawlings.

Összesen kétszáz ház ment tönkre a szélviharok miatt, 650 épületben keletkeztek károk Texas északi részén az amerikai Vöröskereszt összegzése szerint. A Dallas-Forth Worth repülőtéren szerdán összesen ötszáz járatot kellett törölni, és mintegy száz repülőgép sérült meg. A keddi vihar jelzi a forgószélszezon kezdetét az úgynevezett tornádófolyosón, az Egyesült Államok déli részének leginkább forgószélveszélyes övezetében. 2011 áprilisában csak a keletebbre fekvő Alabama államban százharmincan haltak meg a tornádókban.

Forrás: AFP

Forrás: AFP