Jégeső és heves zivatar kíséri a csütörtöki hőséget

Vágólapra másolva!
Csütörtökön is folytatódik a rendkívüli hőség, de már több helyen várható zivatar, amelyet viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. A kánikula hétfőtől mérséklődhet.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön az esti órákban kell ismét zivatarokra számítani. A zivatarok nyugatról kelet felé haladnak. Este heves zivatar is kialakulhat, amelyeket elsősorban károkat okozó szélrohamok kísérnek. A széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát. Kisebb valószínűséggel jégeső is kialakulhat, 2 centiméter átmérőjű jégszemekkel. A zivatarokat egy hidegfront okozza, amely a Kárpát-medencétől északra vonul el.

Egy-két fokkal kevésbé lesz meleg Észak-Magyarországon. Tovább tart a hőség viszont az Alföld középső és déli, valamint a Dunántúl délkeleti részén. Ezeken a tájakon továbbra is 27-28 Celsius-fokos középhőmérséklet várható, vagyis kora hajnalban és késő este is meleg lesz. Kora délután a legmelegebb vidékeken 37 fok lesz a csúcshőmérséklet, de a leghűvösebb részeken is 31 fokig melegszik a levegő. Késő este 23 és 29 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap délutántól kezdődik a lehűlés: az Alpokalján csak 23 fokig melegszik a levegő, míg Közép-Magyarországon és az Alföldön 36 fok lesz a csúcshőmérséklet. Északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, egyre többfelé várható zápor, zivatar. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Hétfőn tíz fokkal lesz hűvösebb, mint szombat-vasárnap: 20, 25 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Hajnalban 12, 17 fok várható. Fokozatosan felszakadozik a felhőzet, de délelőtt még többfelé, majd főként keleten lesz eső, zápor. Erős marad az északnyugati szél.

Harmadik szintű figyelmeztetés

Csütörtökre is a legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki az OMSZ Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a tartós hőség miatt. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó a megyékben a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az összes többi megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, a napi középhőmérséklet tartósan 25 foknál magasabb lehet.

Az OMSZ a várható heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt több megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A tartós hőség miatt az országos tiszti főorvos kedd déltől péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az előrejelzések szerint pénteken 38, szombaton akár 39 fokot is mérhetünk, a kánikula érzékelhetően csak vasárnap vagy jövő hétfő körül mérséklődik. Vasárnapra 24-36, hétfőre viszont már csak 21-26 fokos maximumértékek várhatók.

Orvosmeteorológia

Lényeges változást nem okoz Magyarország időjárásában az északra vonuló hidegfront, vagyis fronthatástól nem kell tartani. A hőmérséklet viszont 8-10 fokkal meghaladja az átlagos értékeket, így a kánikula fokozottan megterheli a szervezetet. Nagyon fontos sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet vagy csapvizet fogyasztani. A dél körüli órákban erős lesz az UVB sugárzás. Az érzékenyebb bőrűek ebben az időszakban tartózkodjanak lehetőleg árnyékban, mert 20-30 perc alatt leéghetnek.