Gombákkal, égerrel és juharral kezdődik az allergiaszezon

Vágólapra másolva!
Az esős, hideg időjárás miatt viszonylag alacsony az allergiát okozó virágpor koncentrációja, de a gombák spórái már okozhatnak kellemetlen tüneteket Győr és Zalaegerszeg környékén.
Vágólapra másolva!

Viszonylag kevés virágpor volt a levegőben a múlt héten az esős, hideg időjárás miatt. Országos átlagban alacsony volt a pollenterhelés, de helyenként allergiás tüneteket okozó koncentrációban van a levegőben a mogyoró, az éger, a ciprus-és tiszafafélék és a juhar virágpora. Továbbra is magas az allergén gombák mennyisége, főleg Győr és Zalaegerszeg környéke érintett. (Polleninformációs oldalunk itt található.)

A 2011-es allergiaszezonban a parlagfű okozta a legnagyobb gondokat. Kecskeméten volt a legmagasabb az erősen allergén növény virágporának koncentrációja. Az alföldi városban elhelyezett pollencsapdákban 11 ezer 37 virágporszemcsét mért egy köbméter levegőre vetítve az egész év alatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

A legtöbb allergiás panaszt okozó parlagfű virágpora évről évre nagyobb koncentrációban fordul elő. A fokozódó terhelést a következő adat jelzi. Míg 2010-ben még volt olyan város, ahol négy-hat napon át volt magas a pollenkoncentráció (Szombathelyen négy, Salgótarjánban hat nap), addig 2011-ben a legjobb esetben is nyolc-kilenc napig volt magas a pollenterhelés (Tatabányán, illetve Egerben).