Csontvelőrák-izotóppal szennyezték a tengert Fukusimánál - kép

Vágólapra másolva!
Erősen sugárzó anyagot tartalmazó víz folyt a Csendes-óceánba a március 11-én balesetsorozatot szenvedett és leolvadt fukusimai atomerőműből. A stronciumizotóp a csontokba beépülve csontvelőrákot okozhat. Az erőmű működtetője fotókat közölt a szivárgó víztisztítóról.
Vágólapra másolva!

Ismét radioaktív víz folyt ki a fukusimai atomerőműből: százötven liter stronciumizotóppal (90Sr) szennyezett víz került a Csendes-óceánba, közölte kedden az atomerőművet működtető Tepco. Egy nappal korábban a vállalat azt jelentette be, hogy az erőmű tisztítóberendezéséből mintegy 45 tonna, erősen radioaktív víz jutott ki, és ebből mintegy 300 liter ömölhetett az óceánba december első hétvégéjén.

A cég szerint a vízmennyiség radioaktivitása 26 millió becquerel volt. Az üzemeltető szerint a szennyezések ellenére a halak, rákok fogyasztása biztonságos, a szivárgásoknak nincsenek egészségügyi következményei, továbbá nem veszélyezteti az erőmű leállítását. A cég december 16-ára készül elérni azt, hogy a három megsérült reaktor hőmérséklete tartósan 100 Celsius-fok alatt maradjon.

A március 11-i földrengés és szökőár után a Tepco mintegy tízezer tonna alacsony radioaktivitású hűtővizet engedett vissza a tengerbe. A későbbi vizsgálatok szerint a szennyezés nagy területen oszlott szét, így sem az emberi egészséget, sem az élővilág állapotát nem veszélyeztette.

Forrás: Tepco

Forrás: Tepco
A szivárgó víztisztító üzemegység (fenti kép) és a szivárgás nyomai a Tepco felvételein

A cég számítógépes modellezéssel arra a megállapításra jutott, hogy az 1-es reaktorblokkban nemcsak a reaktortartályt, hanem a védelmi vonalat, az úgynevezett konténmentet is kilyukasztotta a leolvadó nukleáris fűtőanyag. A Csernobil utáni legnagyobb nukleáris katasztrófa közvetlenül nem követelt áldozatokat, de több tízezer környékbelinek kellett elhagynia otthonát, és egész városok valószínűleg évtizedekre lakhatatlanok maradnak a szennyezés miatt. A leolvadt fűtőanyagot még tíz évig nem lehet elszállítani az atomerőműből, a helyszín sugármentesítése és a létesítmény végleges leszerelése legalább harminc évig tart, közölte a Tepco.