Kitart a hajnali fagy a hét közepéig

Vágólapra másolva!
Derült, száraz idő várható hétfőn is, ám kedd reggelre kifejezetten erős lesz az éjszakai lehűlés. Szeptemberben nyárias meleget, most pedig hajnali fagyokat okoz egy anticiklon Magyarországon és a Kárpát-medencében. A fagyok a hét közepére szűnnek meg.
Vágólapra másolva!

Hétfőn derült, száraz idő várható, legfeljebb néha a középső és a keleti területek felett lehet kevés fátyolfelhő. Kora délutánra általában 11-12 Celsius-fokra melegszik a levegő, késő este többnyire -1, +4 fokra kell számítani. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás az ország legnagyobb részén.

A Magyarország fölé érkező egyre hidegebb levegő miatt továbbra is a hidegfrontokkal együtt járó tünetekkel lehet számolni. Előfordulhat erős fejfájás, migrén, növekedhet a görcshajlam, erősödhetnek a reumatikus fájdalmak. Hosszabb lesz a megszokottnál a reakcióidő.

Kedden szintén derült és napos lesz az idő, csapadék nélkül. Marad a hideg: hajnalban 0, de akár -7 fok is lehet. Napközben hőmérséklet 9, 15 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Többnyire mérsékelt marad a déli szél; az 5-10 km/órás átlagszél mellett 20-30 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. A hét közepétől már enyhül az idő, csütörtökre megszűnnek a hajnali fagyok.

Az erős éjszakai lehűlést a derült idő okozza, amiért az az anticiklon felelős, amely Európa legnagyobb részének időjárását alakítja ezekben a napokban. A nagykiterjedésű magasnyomású övezet az Atlanti-óceán felől egészen Északkelet-Európáig nyúlik fel. Az anticiklon keleti felén hideg a levegő, a hőmérséklet csúcsértéke csupán 4 és 11 fok közötti, az anticiklon északkeleti peremén, az Urál előterében havazik is.

A nyugati területek felett ugyanakkor sok a napsütés, és a hőmérséklet Nyugat-Európában még kellemes; délutánra 17, 24 fok közé melegszik fel a levegő, a Pireneusi-félszigeten pedig továbbra is nyárias a hőmérséklet. A ciklonok és a hozzájuk tartozó változékonyabb időjárás a Brit-szigetek, valamint a Skandináv-félsziget északi felére és Délkelet-Európára korlátozódik. A felsorolt területeken a gyakran erősen felhős égből esőt, záporesőt jelentenek.