Erős hidegfront jön - a hétvége időjárása

Vágólapra másolva!
Szombaton még igazi kánikula és strandidő lesz az ország nagy részén. Viszont vasárnap már komoly veszély fenyegeti a szabadtéri programokat: az átvonuló hidegfrontot többfelé kíséri eső, zápor, megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. A frontérzékenyeket különösen megterheli ez a hétvége.
Vágólapra másolva!

Egy nyugat felől érkező, markáns hidegfront előtt szombaton a tőlünk keletre és délre lévő területekre még száraz, meleg levegő érkezik. Erdélyben és Románia keleti részein, Délvidéken, Szlovákiában, Horvátországban sok napsütés, meleg, nyári idő várható, helyenként 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Az Alpok térségében és Szlovákia nagy részén azonban már sokfelé okoz záport, zivatart a hidegfront, Ausztriában, Svájcban, Szlovákiában igen kockázatos hegyi túrát, kirándulást tervezni erre a napra. Vasárnap, a front kelet felé haladtával már a szombaton még napos területeken is sokfelé eshet, zivatarok főleg Kárpátalján és Erdélyben lehetnek. Erős lehűlés is valószínű, és viharos széllökésekre is számítani kell.

Pénteken Magyarországon többórás napsütésre számíthatunk, emellett szórványosan várható zápor, zivatar. A Dunántúlon átmenetileg megerősödik, zivatar környékén viharossá fokozódik a szél. A csúcshőmérséklet 25, 31 fok között alakul.

Szombaton az ország nagy részén túlnyomóan napos időre van kilátás. Estig csak nyugaton és északon lehet néhol zápor, zivatar. Estétől az erős hidegfront hatására egyre több felhő érkezik, egyre többfelé valószínű csapadék. A délnyugati, majd az estétől északnyugatira forduló szél többfelé viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében 80-100 km/órás lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Vasárnap az eleinte még kevésbé felhős, keleti tájakon is megnövekszik a felhőzet, többfelé valószínű eső, zápor, keleten egy-egy zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szelet erős, időnként viharos lökések kísérik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14, 19; a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 22 fok között alakul. A felhőzet és csapadék alakulását térképes előrejelzéseinken követheti nyomon.

Orvosmeteorológia

Pénteken - a meleg idő ellenére - gyenge hidegfronti hatás jelentkezhet a Kárpát-medencét érintő hidegfront hatására. Az esetleges fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak időjárási okai lehetnek. A közlekedésben fokozott óvatosság szükséges, a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Szombaton a nyugat felől közeledő, markáns hidegfront előtt, dél felől melegebb levegő érkezik fölénk, ezért az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, migrén, fáradékonyság jelentkezhet; van, aki aluszékonyabb lesz ilyenkor, másoknál - épp ellenkezőleg - alvási zavarok léphetnek fel. Vasárnap, a felettünk átvonuló front miatt erős hidegfronti hatásra kell számítani. Egyebek mellet a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbá válhatnak a reumatikus megbetegedésekkel kapcsolatos tünetek is.

Zivatarok zavarják meg a fürdőzést

Szombaton még igazi strandidő lesz az ország nagy részén, de már figyelni kell a viharjelzést a Balatonnál és a Velencei tónál: zivatar is kialakulhat. Vasárnap már komoly veszély fenyegeti a szabadtéri programokat, az átvonuló hidegfrontot többfelé kíséri eső, zápor, megerősödik helyenként viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. Ugyanakkor lényegesen hűvösebb idő várható.

Bár pénteken és szombaton az ország nagy részén az átlagosnál lényegesen melegebb idő várható, szélsőségesen melegnek távolról sem nevezhetjük. Mértek már ebben az időszakban 6-7 fokkal melegebbet is: 1918, június 18-án 39,2 fokot regisztráltak Túrkevén. A legalacsonyabb hőmérsékletet 2000. június 18-án Zabarban mérték: mindössze 1,1 fok volt.

Korábban

A hét első napjaiban egyre melegebb, igazi nyári idő volt. Jócskán volt napsütés, de korántsem mindig és mindenütt zavartalan. Kedden egy gyenge hidegfront hatására több volt a gomolyfelhő, akkor több helyen fordult elő zápor, zivatar, délen néhol felhőszakadás, jégeső is kialakult, de az ország nagy részén nem volt jelentős mennyiségű csapadék. Később még kevesebb helyen esett, csütörtökön alapvetően napos, száraz idő volt. Napról-napra erősödött a nappali felmelegedés, csütörtökön délután az ország jelentős részén 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.