Csak a légszennyezés miatt nem jó a meleg ősz

Vágólapra másolva!
Alig-alig változik az időjárás a hétvégéig, minden nap jobbára derült, meleg és száraz időre lehet számítani. Csupán kisebb körzetekben lehet átmenetileg kevés felhő. A csendes idő oka az, hogy Közép- és Dél-Európa időjárását továbbra is anticiklon határozza meg.
Vágólapra másolva!

Túlnyomóan derült, napos, nyugodt idő lesz kedd estig. Csak helyenként növekszik meg kissé a felhőzet, de csapadékra nem kell számítani. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4, 11 fok között, északkeleten néhol 4 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 22, 26 fok között valószínű - Észak-Magyarországon lesz a leghűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb. Fronthatás nem lesz, és az ultaibolya sugárzás is gyenge.

Szombatig gyakorlatilag változatlan marad az idő, általában napos, száraz idő várható, csupán kisebb körzetekben lehet átmenetileg kevés felhő. Jelentős, azaz legalább 5 milliméternyi eső nem valószínű. Kora délutánra általában 21-26 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, míg hajnalra 4, 12 fok közé hűl a levegő.

A száraz, alig mozduló légtömegek egyedül a légszennyezettség miatt nem kedvezőek, ugyanis a szennyezőanyagok nem tudnak elkeveredni. Esténként Budapesten a nitrogén-dioxid koncentrációja meghaladhatja az egészségügyi határértéket; délután egy-két helyen az ózon is az egészségügyi küszöb közelébe kerülhet. Emellett - főként kedden - a szálló por napi átlagkoncentrációja is megközelítheti néhol az egészségügyi határértéket, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológiai és veszélyjelző osztálya.

Ilyen az idő Európában

A jó idő oka az, hogy Közép- és Dél-Európa időjárását magasnyomás, vagyis anticiklon alakítja, ezért derült az idő. A hőmérséklet csúcsértéke a sokévi átlag felett alakul, 20 és 28 fok között változik, de a görög szigetvilágban és Törökországban 30 fokot is mérnek. Ugyanakkor az 55. szélességi körtől északra ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó lassú mozgású frontok vonulnak. Ezért abban a térségben gyakran erősen felhős az ég, több helyen is előfordul eső, zápor.

Itt jóval hűvösebb az idő, a nappali órák hőmérséklete Finnországban még a 10 fokot sem éri el. Ennek ellenére a Skandináv-félszigeten van éjszakánként a leghidegebb, ahol a hőmérséklet helyenként fagypont körül alakul. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig anticiklon határozza meg, ezért folytatódik a csendes, őszi idő, kissé melegszik a levegő.