Szokatlanul kemény a fagy Európa északi részén

Vágólapra másolva!
Kontinensünk északi részén továbbra is télies az idő, szokatlanul erős fagyok uralkodnak. A nem ritkán fél méteres hó felett hétfő éjszaka többfelé -20 fok alá süllyedt a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Skandinávia és Oroszország felett továbbra is tartja magát a tél. A térségben hideg, sarkvidéki levegő örvénylik, és átlagosan 30-70 centi hó fedi a felszínt. Általában napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjszakánként pedig keményen fagy.

Keddre virradóan például a magasabban, 100-300 méteren fekvő finn, norvég és svéd területeken sokfelé -20 fok alá hűlt a levegő, néhol a -30 fokot is megközelítette a hőmérő higanyszála. A leghidegebb a Norvégia északi részén található Kautokeinoban volt, ahol a több mint fél méter vastag hófelszín fölött a derült időben -27 fokot mutatott a hőmérő. Itt a március végi átlagos minimum értékek -10 fok körül mozognak.

Emellett, az alacsonyabb fekvésű tájakon sem volt ritka a -20 fok körüli fagy Európa északi felén. A 100 méter alatt fekvő települések közül az oroszországi Padunban mérték a leghidegebbet -22,9 fokkal. Itt is vastag, közel 70 centis hótakaró és kissé felhős ég tette lehetővé az átlagosnál mintegy 10 fokkal erősebb lehűlést.

A fővárosokban jóval enyhébb volt a reggel, de míg Moszkva, Stockholm és Oslo városaiban csupán az ilyenkor megszokott -3, -2 fokig hűlt a levegő, Helsinkiben -9 fok alá süllyedt a hőmérséklet, ami 4-5 fokkal marad el az évszakos átlagtól a finn fővárosban.

Észak-Európában pár napig még maradnak a szokatlanul kemény fagyok, de péntektől a gyakran megerősödő délies szél jelentős enyhülést hoz a térségbe.