Így fest az űrből az ausztráliai árvíz

Vágólapra másolva!
A növényzet vörösben, az árvíz közép- és világoskék színekben tündököl a NASA hamisszínes műholdfelvételén, ami az ausztráliai árvízről készült. Az áradás akkora területet öntött el Északkelet-Ausztráliában, mint Franciaország és Németország együttvéve.
Vágólapra másolva!

Elvágta a külvilágtól az árvíz Rockhampton városát Queensland szövetségi államban, Ausztráliában. A várost átszelő folyó, a Fitzroy tetőzését 9,4 méteres magasságúra várták, végül 9,2 méter volt a legmagasabb vízállás. A település polgármestere szerint a kármentesítés egy évbe telik - tudósít a Sydney Morning Herald.

A NASA hamisszínes űrfelvétele a Terra műhold ASTER berendezésével (a hőkibocsátást és hővisszaverődést érzékelő radiométerrel) készült január 5-én. A felső képen a város és közvetlen környezete látható, míg az alatta levőn a tágabb környék. A felvételen a fekete árnyékot vető felhők fehér, a növényzet vörös színekben látható. Az árvizet közepes kéktől a világoskékig terjedő színtartománnyal jelzi a felvétel. Az épületek kékesszürke, szabályos alakú foltokként jelennek meg - az utcahálózat jól láthatóan elkülöníti őket. A közeli felvételen látható, hogy a Fitzroy egyaránt kiöntött a nyugati és a keleti parton, de a nyugati részen súlyosabb a helyzet. A víz a város déli részét öntötte el.

Forrás: NASA/EPA/MTI
Forrás: NASA/EPA/MTI

Forrás: NASA/EPA/MTI
Forrás: NASA/EPA/MTI

A bekeretezett terület látható a fenti nagyításon. Rockhampton és környéke itt található a Google Maps térképén

Január 6-án, az újabb esők ellenére már elkezdett visszavonulni az ár az északkelet-ausztráliai városból. Az áradó folyók vize Franciaország és Németország együttes területének megfelelő nagyságú térséget öntött el Queenslandben. A Terra műhold MODIS-rendszerével készült alábbi felvételen jobban látható, mekkora területet öntött el a víz. A kép valós színeit infravörös felvétellel egészítették ki, mert így jobban látható a földfelszínt borító víz, illetve az, amiként az áradás édesvize a Korall-tengerbe ömlik.

Forrás: NASA
Forrás: NASA