Vágólapra másolva!
Az átlagosnál 5-7 Celsius-fokkal hidegebb a hónap utolsó napja. Legutóbb tizenöt éve ért véget ilyen hűvös nappal a szeptember Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Nem éri el a 15 Celsius-fokot csütörtökön a hőmérséklet csúcsértéke az ország nagy részén - helyenként mindössze 12-13 fok körüli melegre lehet számítani. Az ilyenkor szokásos érték országosan 17-20 fok. Legutóbb 1995-ben ért véget ilyen hűvös idővel a szeptember.

Hazánkban az ősz első hónapjának időjárása igen nagy eltéréseket mutat az egyes években. Magyarország éghajlatán akár szeptember közepén is előfordulhat egy hosszabb kánikulai szakasz, a leghíresebb ilyen hőhullámra 1947-ben került sor. Ugyanakkor például 1923-ban már a hónap első hajnalán fagy volt.

A mostani hűvös időjárást a Kárpát-medencétől keletre található ciklon okozza, amely hatására kedd estétől tartós északias áramlással hűvös, változó nedvességtartalmú légtömeg érkezett. A ciklon a Fekete-tenger térségében mélyült ki, felhő- és csapadékrendszere Lengyelországtól a Kelet-európai-síkságon át egészen Törökországig húzódik. Az említett területeken gyakran csapadékos, hideg az idő, a tartósan esős tájakon a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet, Törökországban ráadásul heves zivatarok is kialakulnak.