Potenciálisan halálos gombát terjeszt a klímaváltozás Amerikában

Vágólapra másolva!
Közrejátszik egy potenciálisan halálos gombatörzs terjedésében a melegedő éghajlat amerikai tudósok szerint. Az új törzs szokatlanul veszélyes, halálozási aránya mintegy 25 százalék volt az eddig elemzett 21 amerikai eset között. A klímaváltozás miatt egyre több lesz a pollenallergiás is.
Vágólapra másolva!

Potenciálisan halálos gomba terjed Észak-Amerikában

Egy potenciálisan halálos gombatörzs terjed állatok és emberek között az Egyesült Államok észak-nyugati részén és Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában - közölték csütörtökön kutatók. A fagyasztás megöli a gombát, a klímaváltozás viszont segítheti további terjedését.

A levegőben terjedő, Cryptococcus gattii elnevezésű gomba általában csak a legyengült immunrendszerű - például transzplantáción átesett vagy AIDS-beteg - embereket fertőzi meg, ám az új törzs genetikailag különböző. Az új törzs szokatlanul veszélyes, halálozási aránya mintegy 25 százalék volt az eddig elemzett 21 amerikai eset között. "Ez az új gomba aggodalomra ad okot, mert úgy tűnik, hogy az egyébként egészséges emberekre is fenyegetést jelent" - mondta el a kutatást vezető Edmond Byrnes, a Duke Egyetem munkatársa.

A C. gattii terjedéséről szóló tanulmányt a PLoS Pathogens című nyílt hozzáférésű tudományos portálon tették közzé a kutatók. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy további területekre is továbbterjedhet a gomba. 1999 és 2003 között kizárólag a Vancouver-szigeten bukkantak fel C. gattii-fertőzéses esetek, 2003 és 2006 között már Brit Columbia szárazföldi részén is, majd 2005 és 2009 között Washington és Oregon államokban.

A gomba levegőben terjedő spóráit belélegző emberekben és állatokban két hét vagy még több idő elteltével jelentkeznek a tünetek. Hetekig tartó köhögés, éles mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, fejfájás, láz, éjszakai izzadás és súlycsökkenés lehet a tünetek között. Az embereken kívül felbukkant a gombafertőzés macskákban, kutyákban, egy alpakában és egy birkában is.


Több allergiás lesz a klímaváltozás miatt

Az amerikai gombafertőzésnél jelenleg sokkal több embert érint az, hogy a klímaváltozással összefüggésben egyre többen lesznek allergiások. "Összefüggést figyeltünk meg a klímaváltozás, a levegőben szálló pollenek - vagyis virágporok - és az allergiás esetek előfordulása között" - mondta Karl-Christian Bergmann allergológus professzor, a német polleninformációs szolgálat (PID) munkatársa Berlinben. A szakember erről az éghajlatváltozás következményeiről a Humboldt Egyetem rendezésében zajló nemzetközi konferencián számolt be, írja a LifeNetwork.

Úgy tűnik, hogy a szén-dioxid-koncentráció növekedése jelentősen megélénkíti a pollentermelést. Üvegházi kísérletek azt mutatták, hogy azok a növények, amelyeket megemelt szén-dioxid-mennyiségnek tettek ki, nemcsak jobban nőttek, hanem számottevően több virágport is termeltek. (A barcelonai és a montpellier-i egyetem botanikusainak közös kutatásaiból egyébként korábban már kiderült, hogy a növények erősebb illatanyag-termeléssel reagálnak a globális felmelegedésre.)


Függőleges légáramlatok terítik szét a pollent

Az allergiát okozó pollenek a jövőben azért is fognak jobban terjedni, mert az éghajlatváltozás felerősíti a vertikális légáramlatokat is, ezért a pollenek magas légrétegekben a szokásosnál sokkal nagyobb távolságokra is eljutnak. A következmény: az allergiások olyan virágporokra is érzékennyé válhatnak, amelyek lakóhelyükön egyáltalán nem fordulnak elő - figyelmeztetnek a német kutatók.