Intelligens tetőfedő anyag étolajból

Vágólapra másolva!
Mindeddig valószínűleg nem is gondoltuk volna, hogy a sütésből visszamaradt étolaj segítségével akár fűtés- és villanyszámlánkat is csökkenthetjük, amellett, hogy környezetünk megóvásáért is teszünk egy keveset.
Vágólapra másolva!

A tudósok számára nagy kihívást jelent, hogy olyan tetőfedő anyagot dolgozzanak ki, amely mind a téli, mind a nyári időszakban előnyökkel rendelkezik a hagyományos cserepekkel szemben. Egy világos tető ugyanis nagyobb fényvisszaverő képességének köszönhetően nyáron segít a ház hűtésében, és így a villanyszámla lefaragásában, télen ugyanakkor pont ugyanez okból a fűtésre több energiát kell fordítani. Egy sötét tetővel épp fordított a helyzet: télen több napenergiát tud magába szívni, és átadni a háznak, nyáron viszont gyakorlatilag felforr tőle az épület.

Étolajból készül a hőérzékelő tetőcserép

Amerikai kutatók azonban kifejlesztettek egy olyan intelligens eljárást, amely ötvözi az említett előnyös tulajdonságokat. Mindehhez pedig a gyorséttermek sütésből visszamaradt étolaját használják fel. A gyártás során a használt olajat folyékony polimerré (ismétlődő egységekből felépülő óriásmolekulákká) alakítják, a tetőcserepeket bekenik vele, majd az anyag szilárd műanyag bevonatot képez a cserepeken. Nem kell attól tartani, hogy otthonunk bűzleni fog a sült krumpli vagy hal szagától, hiszen a kezelés után a polimer teljesen szagtalanná válik. Az anyag egyúttal nem tartalmaz semmilyen mérgező adalékot és nem is gyúlékony. Gyakorlatilag bármilyen árnyalatban elő lehet állítani az átlátszótól a feketéig, attól függően, hogy milyen adalékanyagokkal dúsítják.

A fedőréteg a külső hőmérséklet függvényében változtatja sugárzáselnyelő vagy visszaverő tulajdonságát. A helyi klímához alkalmazkodva meghatároznak bizonyos hőmérsékleti küszöböket, amiket átlépve, a polimer hűtő vagy fűtő hatása érvényesül. Az új anyaggal bevont tetők így nyáron visszaverik a perzselő napsugarakat, csökkentve a légkondicionálásra fordítandó összeget, míg télen elnyelik a hőt, és hozzájárulnak az épület fűtéséhez.

Gazdaságos és környezetbarát technológia

Az eljárás amellett, hogy pénztárcakímélő, más okból is ígéretesnek tűnik. Alkalmazásával nemcsak hogy kevesebb lesz a villanyszámlánk, de csökkentjük az elektromos áram és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, ezáltal pedig a hagyományos, petróleum alapú tetőfedő anyagok gyártásából származó, és az egészségre káros illékony szerves vegyületek (VOC-ok, szénhidrogén származékok) kibocsátását. Ráadásul, remek lehetőséget nyújt a több millió liter elhasznált főzőolaj újrahasznosítására is.

A kutatóknak azt már sikerült alátámasztaniuk, hogy a fehérre festett tetőkkel észrevehetően csökkenthető a globális felmelegedés mértéke azáltal, hogy mérséklődik az épületek klimatizálására fordított fosszilis tüzelőanyag felhasználás. Másrészt azonban, a tél folyamán az épület túlságosan kihűl, hiszen a fehér felület visszaveri a napsugarakat. Ami tehát nyáron előnyös, az télen hátrányt jelent.

Az új, intelligens tetőfedő anyaggal ki lehet küszöbölni a problémát. Az anyaggal bevont aszfalt zsindelyekkel végzett tesztek során bebizonyosodott, hogy meleg időszakban közel 50-80 százalékkal csökkenthető a tető hőmérséklete a hagyományos zsindelyekhez képest, míg a hideg, téli időben ugyanennyivel növelhető a felület hőmérséklete. Az összetétel megváltoztatásával lehet "behangolni" a bevonó anyagot, hogy a helyi éghajlati adottságokat figyelembe vevő hőmérsékleti értékek mellett váltson visszaverő felületből elnyelővé, és fordítva. Még ha csak néhány fokot változik is a tető hőmérséklete, ez már óriási különbséget eredményezhet a villany- és fűtésszámlában.

Pár éven belül piacra kerülhet

A hőérzékelő bevonat bármilyen tetőcserép esetében alkalmazható, évekig kitart, és elhasználódás után ismét fel lehet vinni a felületre. Amennyiben a további kísérletek során is minden rendben megy, három éven belül piacra kerülhet a találmány.

Ezt a néhány évet mindenesetre várjuk ki, ne rohanjunk azonnal a tetőre, hogy a bolti napraforgó olajjal bekenjük a felületét. Az étolaj magától ugyanis nem alakul polimerré, nem tartalmazza a sugárzás elnyelést és visszaverést szabályozó kulcselemet, ráadásul még rendkívül tűzveszélyes is.