Tavaszi jégeső esett Budapesten

Vágólapra másolva!
Kora tavasszal szokatlan időjárási jelenséget tapasztalhattaka Budapest környékén élők. A főváros térségében és a Budai-hegység vidékén zivatarok fordultak elő, és néhol jégeső is kialakult. Ezek az időjárási jelenségek ritkán fordulnak elő március elején.
Vágólapra másolva!

Zivatarok alakultak ki a főváros, a Vértes, és a Budai-hegység térségében hétfő délután. Néhány helyen jégeső is előfordult. A jelenséget az okozta, hogy a talaj közelében elhelyezkedő enyhe, nedves levegő fölött 1500-3000 méteres magasságban igen hideg légtömeg található. Így úgynevezett labilis légrétegződés alakult ki, amely kedvezett a két légtömeg függőleges felcserélődésének.

A függőleges emelést erősítette, hogy a talaj közelében összetartó szelek fújtak. A hirtelen megemelkedő légrétegekben alakultak ki a gyenge zivatarok. A kicsapódó nedvesség ezekben a gyenge zivatarokban azért érhette el jég formájában is a talajt, mert tavasz elején a fagyási szint jóval alacsonyabban található, mint a nyári zivatarok esetében.

Március elseje egyébként az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszi időt hozott, sok napsütéssel. Ez két napon belül megváltozik: a hét közepén azonban északról hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, és ismét lehűl az idő.

A hét közepén azonban Európa nyugati területei fölött egy magasnyomású képződmény épül ki, melynek keleti peremén hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe. A szerdai minimumhőmérséklet mínusz 1 fok lesz, innen melegszik az idő 8-9 fokra. Csütörtöktől megerősödik az északias szél, a hőmérséklet az országban többfelé az 5 fokot sem éri majd el. Erős szélre kell számítani csütörtökön, pénteken és szombaton egyaránt. (A koratavaszi télről bővebb információk ebben a cikkünkben olvashatók.)