A hideg légpárnától függ, lesz-e fehér karácsony

Vágólapra másolva!
Akár negyedméteresre meghízhat a hóréteg a következő napokban a szombatra várt havazás hatására. A magasban ugyanakkor vasárnaptól folyamatosan melegednek a légrétegek, de a Kárpát-medencében lévő hideg légpárna segíthet megtartani a hótakarót az ünnepekig. A bizonytalanság még viszonylag nagy, tehát van esély arra is, hogy karácsonyra elolvad a hó.
Vágólapra másolva!

Újabb nagy havazást okoz Magyarországon egy mediterrán ciklon. Éjszaka főként a Dunántúlon, szombaton napközben máshol is hóesés várható. A Dunántúlon általában 10-20, ettől keletre 4-9 centi friss hóra lehet számítani, így vasárnap már az egész országot 5-25 centiméter vastag, összefüggő hóréteg borítja.

Vasárnap viszont már határozott melegedés indul el a légkör magasabb rétegeiben, és ez a jövő héten tovább folytatódik: ugyanis változás áll be Európa időjárásában. Az elmúlt héten a nagytérségű légköri mozgások szabad utat engedtek a sarkvidéki levegőnek a kontinens középső vidéke, így Magyarország fölé is.

Ezzel szemben most elzárják az utat a hideg levegő elől a nyugaton és északon tartósan kimélyülő ciklonok, és délies áramlással biztosítják a magasban a folyamatos melegedést.

A Kárpát-medencében azonban egy stabil, hideg légpárna jön létre, amely nehezen mozdítható ki. A legfrissebb előrejelzések szerint a gyenge délies áramlásban csütörtökig, azaz 23-ig biztosan marad a hideg a légkör alsó ötszáz méteres szintjén. Míg hétfő délig elszórtan havazás, hószállingózás előfordulhat, később csapadék idején inkább az ónos eső, eső lesz a jellemző, de a nappali hőmérséklet a hét közepén is legfeljebb egy-két fokkal haladja meg a fagypontot.

Nem igaz, hogy régen mindig fehér volt a karácsony

Számításaink szerint éppen 24-én, pénteken lehet olyan erős áramlásra számítani, amely kimozdítaná, felszakítaná a hideg légpárnát, és az ország északi vidékét leszámítva 5 fok fölé melegítené a levegőt. Tekintettel azonban az egyhetes előrejelzés bizonytalanságára, a jövő pénteki erős olvadás valószínűsége egyelőre 40-50 százalékra tehető. Még ebben az esetben sem biztos, hogy a viszonylag vastag hóréteg eltűnne a felszínről.

A jövő heti olvadás az északi megyékben lesz mérsékeltebb, ugyanakkor a legvastagabb hótakaró nem ott, hanem a Dunántúl és az Alföld egyes részein lesz. Így egyelőre az sem eldönthető, hol van nagyobb, és hol kisebb esélye a fehér karácsonynak. A jövő hét időjárásáról részletesebben 14 napos előrejelzésünkből lehet tájékozódni.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Decemberben már egyszer elolvadt a hó

Az elmúlt ötven év statisztikája szerint hazánkban a fehér karácsonyok gyakorisága 30 százalék körül mozog, azaz 1960 és 2010 között mindössze tizennégy-tizenöt ünnep volt havas. Annak gyakorisága pedig, hogy éppen 24-én este, vagy karácsony napjaiban essen a hó, nem több néhány százaléknál. Legutóbb 1998-ban volt az egész országra kiterjedő, vastag hótakaró és fagyos téli idő a karácsonyi ünnepeken, de egy-egy tájegységen belül azóta több alkalommal is fehér volt a karácsony.