Fagyos hideg okozhat vérnyomáspanaszokat - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Ma még hidegfronti hatás, keddek már kettősfront terheli a szervezetet. A görcsös és fejfájós panaszok mellett a keringési betegek vérnyomás ingadozást is tapasztalhatnak. A csapadék és a szél hatására csökkent a légszennyezettség. Még marad a hideg szeles idő, csapadék egyre kevesebb várható, viszont az éjszakai lehűlés egyre erősebb lesz. 
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden kettősfronti hatás várható, fázós, hideg idő lesz. Ajánlott a réteges meleg ruházat, sapka, sál viselete. A front érzékenyeknél fejfájás, migrén jelentkezhet. A hideg idő próbára teszi az immunrendszert, C-vitamin pótlásával, citrusfélékkel, savanyú káposztával erősíthetjük. Pótoljuk az elveszett vitamin és ásványi anyagokat, az elmúlt napok megterhelését méregtelenítéssel csökkenthetjük, a zöldtea, lapacho tea kiváló a szervezetben felhalmozódott méreganyagok kivezetésére.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte csökkent, de továbbra is figyeljünk a környezeti terhelésre, autózás helyett válassza inkábbérdemes tömegközlekedni. Fontos a tiszta levegő megőrzése, mert a szennyezett levegő légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait fokozza, de befolyásolja a napi munkavégzést is, fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk.

Szerdán már csendesebb, kevésbé megterhelő idő várható, a hét végéig nem várható fronthatás, érdemes ezt a néhány napot a szervezet feltöltésére használni. Csapadék már nem valószínű, országszerte több órás napsütés várható. Aki teheti, szervezzen szabadba programot, jó minőségű hó található a sí és szánkópályákon is. Ajánlott a réteges meleg ruházat, meleg italok fogyasztása. Étkezés során a könnyen emészthető, gabonából készült ételeket ajánlott fogyasztani.

Csütörtökön erős fagyokra lehet számítani, napközben is fagypont alatti hőmérséklet lesz. Front nem várható, de a nagyon hideg idő az érrendszeri betegeket komoly terhelésnek teszi ki. Vérnyomáspanaszok jelentkezhetnek, de a végtagi keringési betegek is számíthatnak a panaszaik fokozódására.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.