Vágólapra másolva!
A JUB csoport nemzetközileg elismert, Szlovéniában alapított festékgyártó vállalat. A cég jelenlegi központjában az ásványi festékek gyártása 1875-ben kezdődött, amikor Viktor Gale búzamalom-tulajdonos elkezdett különböző színű ásványokat őrölni falfestékekhez.
Vágólapra másolva!

A festékek gyártásakor környezetvédelmi szempontból a szennyvíz az egyik legfontosabb tényező, ezért erre a JUB külön figyelmet fordít. Az ipari szennyvizet már évek óta két vegytisztító berendezéssel és egy biológiai tisztítóval kezelik. A biológiai tisztítással a víz olyan minőségűvé válik, hogy vissza lehet vezetni a természetbe.

A szennyvizek megfelelő és hatékony tisztítása folyamatos ellenőrzést, méréseket és elemzéseket igények. Erre a célra a JUB saját vízvizsgáló laboratóriumot alakított ki.

Csak példaként: a cég legnagyobb mennyiségben gyártott Jupol falfestéke VOC- (illékony szervesanyag) tartalma a szigorú európai uniós előírás (30 g) csak töredéke: 2 g.

A cég további, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó fejlesztései: tanfolyamok környezetbarát termékekről, a gépkocsi-használat korlátozása (optimalizált túratervekkel alacsony károsanyag-kibocsátást érnek el), újrapapírból készítik a tasakokat. Ezen felül papír helyett elektronikus reklámeszközöket használnak, fát ültetnek, zöldítik az irodák működését (a nyomtatás, így a festékkazetta-használat ésszerűsítésével, szelektív hulladékgyűjtéssel, kertek kialakításával és komposztálással). A cég támogatja a távmunkát (home office) és papír helyett e-üdvözlőlapot küld karácsonyra.