Hőhullám söpör végig egész Európán

Vágólapra másolva!
A legnagyobb forróság Közép- és Kelet-Európában lesz a héten, de Európa nyugati tájain is 30 fokig melegszik a levegő.  
Vágólapra másolva!

Rendkívüli forróság lesz a héten a sok napsütés hatására Horvátországtól kezdve Magyarországon át, el egészen Oroszországig. A hőmérséklet csúcsértéke 35 fok körül alakul az említett országok mindegyikében, a hét vége felé pedig többfelé meg is haladja ezt a szintet. Hazánkban pénteken, a hét utolsó munkanapján akár 37, 38 fokot is mérhetünk majd.

A nagy meleg továbbra is marad: a jelenlegi számítások szerint a a kánikula az előttünk álló hét elején is folytatódik térségben. Tizennégy napos előrejelzésünk adatai szerint hétfőn Magyarországon 33 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet, és egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Kedden 34 fok körüli meleg lesz.


Igazi nyári idő van Skandináviában is

A mostani, túlnyomóan napos és száraz időjárást az a nagy kiterjedésű anticiklon okozza, melyt Európa középső és keleti, északkeleti tájai fölött helyezkedik el. A magasnyomású légköri képződményben a leszálló légáramlatok eloszlatják a felhőket.

A skandináv országok közül Finnországban és Svédországban is igazi nyári idő alakult ki, kedden a maximum hőmérséklet Stockholmban 29, Helsinkiben 31 fok volt.

Nyugat-Európában egy kicsivel alacsonyabb értékek fordulnak elő: kedden Berlinben 29, Bernben és Bordeaux-ban 30 fok volt. Péntekig még maradnak a magas hőmérsékletek, Németország keleti felében is többfelé melegszik majd 30 fok fölé a levegő. Szombaton egy hidegfront vonul át a térségen, felfrissítve a levegőt, de a jövő hét elején már ismét 30 fok feletti kánikula várható a kontinens nyugati területein is.