Szelektíven szemetelhet minden második magyar 2012-ben

Vágólapra másolva!
Tovább bővül a hulladékgyűjtő szigetek hálózata, így a Magyarországon élők mintegy fele különválogatva  dobhatja el a szemetét 2012-re. A jobb megoldás a szelektív vásárlás, vagyis a csomagolóanyagokkal való spórolás lenne, és nem a szelektív szemétgyűjtés - értékeli a fejlesztést a Hulladék Munkaszövetség.
Vágólapra másolva!

A magyar lakosság felének lesz lehetősége 2012-ben arra, hogy szelektíven gyűjtse a hulladékot, mivel tovább bővül a hulladékgyűjtő szigetek hálózata - mondta Farkas Hilda, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) főosztályvezetője egy budapesti szakmai konferencián csütörtökön.

Jelenleg országszerte mintegy 7 ezer gyűjtősziget létezik, ez a szám 2012-re 10 ezerre bővülhet - számolt be a tervekről a szakember az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szervezte hulladékgazdálkodási konferencián. Farkas Hilda szerint a gyűjtőszigetek mellett a házhoz menő gyűjtés módszere lehet a közeljövő egyik fő fejlődési iránya a szelektív hulladékgyűjtés terén.

A konferencia minden előadója egyetértett abban, hogy a hulladék hasznos másodnyersanyag, amelynek értéke a közeljövőben várhatóan fokozódó erőforráshiány közepette növekedni fog. Az előadások hangsúlyai már különböztek: egyesek a helyes hulladékkezelés részleteit, mások a hulladékképződés megelőzésének fontosságát fejtegették.


Ne gyűjtsd a szemetet - inkább spórolj vele!

Perneczky László, a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) szakértője némileg kritizálta a többi felszólalót, mivel szerinte többé-kevésbé mind "csővégi technológiákról" beszéltek a megelőzés helyett. A HuMuSz szakértője szerint ennél fontosabb feladat a fogyasztás visszafogása, a "szelektív vásárlás" népszerűsítése, azaz annak ösztönzése, hogy ne is keletkezzen hulladék, amit így vagy úgy gyűjteni kell.

A környezetvédelem kommunikációjáról kifejtette: nem szerencsés az embereket globális problémákkal terhelni, inkább azt kell bemutatni, hogyan javíthatják életminőségüket egyszerű lépésekkel, amelyek mellesleg a környezetnek is jót tesznek. "Nem lemondásról van tehát szó, hanem cseréről, hiszen a környezettudatos életvitellel nyerünk is" - fogalmazott.

A KvVM főosztályvezetője a konferencia többi előadójával egyetértve az oktatás, a szemléletformálás, a kommunikáció szerepét hangsúlyozta a környezettudatos életmód terjesztésében. Úgy vélte, a jövőbeli katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos "riogatás" helyett inkább azokat a hatásokat kellene bemutatni, amelyek a környezetvédelem elhanyagolása miatt már ma is érzékelhetőek.


Bővül a csatornázás is

Ide kapcsolódó hír, hogy 2015-ig a csatornaellátottság a jelenlegi 71,3 százalékról 90 százalékra növekszik Magyarországon, az országos szennyvízprogram szerint - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára pénteken, Békéscsabán. A bejelentésre az adott alkalmat, hogy megkötötték a kivitelezői szerződést Békéscsaba csatornahálózatának bővítésére.

A város 66 ezres lakosságának jelenleg csupán 61 százaléka rendelkezik csatornarákötéssel. A fejlesztések eredményeként további 21 ezer lakos szennyvizének elvezetése oldódik meg, s ezzel növekszik az ingatlanok komfortfokozata, és jelentősen csökken a talajvíz szennyezettsége is.

A teljes beruházás nettó 17,75 milliárd forintba fog kerülni, amelyből mintegy 15 milliárd forint az uniós, illetve a magyar költségvetési támogatás. A fennmaradó részből 1,3 milliárd forintot a lakosság biztosít egy víziközmű társulás segítségével, míg az önkormányzat 1,45 milliárd forint önrészt vállalt magára.