Vágólapra másolva!
Az elmúlt két nap intenzív havazásának köszönhetően az Alpok németországi szakaszán negyedfokú lavinariasztást adtak ki. Helyenként 40 centi friss hó hullott a magasabb területeken eddig is meglévő 2-3 méteres hóra. Akár egy síelő is lavinát indíthat a Bajor Lavinariasztó Szolgálat szerint.
Vágólapra másolva!

Bajorország déli részén fokozott lavinaveszély alakult ki. Hétfőn és kedden helyenként több mint 40 centi hó hullott. A régebbi hó vastagsága a magasabb részeken eddig is elérte az 1-3 méteres vastagságot. A Bajor Lavinariasztó Szolgálat az öt fokozatú skálán négyes erősségű riasztást adott ki. A közlemény szerint 1400 méter felett porhó található, alatta azonban vizes a hó. A fahatár felett a meredek oldalakon a porhóban akár a legkisebb beavatkozással könnyű lavina indulhat el. Ilyen beavatkozás lehet egy síelő lesiklása is. A porhóban képződő lavina az alsó részeken a vizes hóban nehéz, jeges lavinává alakul át, amelynek már pusztító ereje is lehet.

Szerdán átmenetileg száraz idő köszönt be a térségbe, de csütörtökön újabb havazás várható. A pénteken kezdődő erős melegedésben eleinte fokozódhat a lavinaveszély, hiszen a vizes hó határa kétezer méter fölé emelkedhet.