Orvosmeteorológia - szeles, egyre hidegebb idő

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban egyre hidegebbre, és átmenetileg szelesebbre is fordul időjárásunk. Eleinte marad a szürke idő, csütörtöktől már előbukkan a nap.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint kedden kettős, szerdán gyenge hidegfronti hatások érvényesülnek, míg csütörtökön frontmentes nap köszönt be. Kedden és szerdán élénk, erős lesz a légmozgás, borongós marad az idő, és a hangulatunk is.

Kedden a nyugati megyékben eleinte még melegfronti hatás érvényesül, majd északnyugat felől hideg levegő áramlik fölénk. Mind a meleg-, mind a hidegfront-érzékenyek szervezetét megviselheti ezért az időjárás. Fejfájás, reumás fájdalmak, koncentrációs nehézségek, vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet. A tüneteket erősítheti a megélénkülő, nyugaton megerősödő szél is. Országszerte várható eső, szükség lesz az esernyőkre. A közlekedők vizes, csúszós utakra, a nyugati megyékben kora estétől erős, akár viharos széllökésekre is készüljenek.

Szerdán folytatódik a borongós időjárás, eleinte még többfelé fordul elő eső. Gyenge hidegfronti hatás várható, azért fejfájás, ízületi és izomfájdalmak jelentkezhetnek az érzékenyeknél. Élénk, időnként erős lesz a szél, ami csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Csütörtökön fronthatásra már nem kell készülnünk, és az időjárás is barátságosabb arcot ölt. Mérséklődik a légmozgás, csökken a felhőzet, és több-kevesebb időre kisüt a nap. Ezzel együtt hangulatunk, közérzetünk is javul. Azonban továbbra is hideg időre számíthatunk. A közlekedők reggel ködfoltokra, napközben javuló feltételekre készülhetnek.