Vágólapra másolva!
A Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt hét esőzései most vonulnak le, helyenként a vízállás a harmadfokú készültség szintjét is eléri. Közép-Európa más folyóin is áradások indultak meg. A hűvösebbé vált időben a hegyekben megállt a hóolvadás, sőt ismét gyarapodik a hóréteg. A jelenlegi árhullám lassan levonul, de a következő nagy melegedés idején akár nagyobb vízállások is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Március első hetében kiadós esőkkel érkezett az enyhülés. A Duna vízgyűjtőjén az igen vastag hó olvadásnak indult, a hegyi patakok, kisebb folyók szintje az elmúlt hétvégére jelentősen megemelkedett, így magán a Dunán is elindult egy kisebb árhullám. A Tisza vízgyűjtőjén ugyan kevesebb volt a hó, de az intenzív esőzés elegendő volt a kisebb folyók megáradásához.

Kedden a Duna mellékfolyói közül a Morván, a Tisza vízgyűjtőjén pedig a Fekete-körösön haladta meg a vízállás a harmadfokú árvízvédelmi szintet. A Dunán két kisebb, a Tiszán egy kisebb árhullám vonul le a hét közepéig. A nagyobb magasságokban szombattól érkezett hideg levegőnek köszönhetően a hegyekben 800 méter felett megállt az olvadás, sőt a jövő hét közepéig várhatóan a Kárpátokban nagyobb hóréteg alakul ki, mint az elmúlt tél folyamán. A hideg miatt a mellékfolyókon fokozatosan enyhül az árvízveszély, a Dunán és a Tiszán pedig lassan levonul az árhullám.

Az előrejelzések szerint néhány hét múlva akár a mostaninál nagyobb vízállásokra is fel kell készülni. Péntekig ugyanis többször várható havazás a Kárpát-medencét ölelő hegységekben és az Alpokban, sőt a hétvégi átmeneti enyhülést követően a magasabb területeken a jövő héten is számottevő havazás várható. A hónap végén bekövetkező erőteljes, esővel járó enyhülés akár gondokat is okozhat. Száraz, fokozatos melegedés lenne március végén a kívánatos, amelyet egy anticiklon tartós jelenléte biztosíthat.