Északkelet-Európában erős lehűlés

Vágólapra másolva!
A hétvégén Északkelet-Európában igazi téli idő várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet többfelé a -10 fokot sem haladja majd meg.  Pénteken az Ibériai-félsziget térségében még tavaszias meleggel, közel 20 fokos maximum hőmérsékletekkel találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

A hétvégén a Brit-szigetek térségét nyugat felől egy markáns ciklon éri el. A ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hidegfronti része az Ibériai-félsziget nyugati részén kiadós esőzéseket okoz. Spanyolországban ekkor még sok lesz a napsütés és kellemes, szinte tavaszias időre számíthatunk a térségben, ahol a délutáni órákban helyenként a 19, 20 fokot is eléri a hőmérséklet. A hidegfront lassan halad kelet felé és szombaton már Spanyolországban is megnövekszik a felhőzet és sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok.

A kontinens nyugati és középső területein anticiklon alakítja az időjárást. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően túlnyomóan száraz, napos az idő a térségben. Szombat délutántól azonban már Franciaország déli részén és Németország keleti területein is megnövekszik a felhőzet, többfelé kell majd esőre, záporra számítani. A hőmérséklet nem csökken jelentősen, Franciaországban a borongós, csapadékos időjárás ellenére is 3, 8 fok közötti maximumokat mérhetünk, így a csapadék várhatóan csak a magasabb hegyekben hullik majd hó formájában.

Kelet-Európában ciklonok teszik változékonnyá, csapadékossá az időjárást. A Balkán-félsziget térségében, Görögországban a hétvégén többfelé fordulnak elő heves záporok, zivatarok. A mediterrán országban általában 10, 15 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk a hétvégén. Az északkeleti területeken fagyos, hideg az idő, Oroszországban napközben is -10 fok alatt marad a hőmérséklet. Errefelé a csapadék már hó formájában hullik.

Hétvégén a Kárpát-medence térségébe északkelet felől hideg levegő áramlik. Visszatérnek a kemény hajnali fagyok, a kora reggeli órákra helyenként -10 fok alá csökken a hőmérséklet, és napközben is hideg marad az idő.