Félméteres friss hó az Alpokban

Vágólapra másolva!
Az Alpok nyugati és déli vidékén vasárnap estétől hétfő délutánig tartó kiadós havazásban helyenként több mint fél méteres hó hullott. A héten csak a mélyebben fekvő völgyekben lesz számottevő olvadás, a sípályák szintjében általában marad a nagy hó.
Vágólapra másolva!

Egy kisméretű, aktív ciklonnak köszönhetően tetemes hó hullott az Alpok nyugati és déli vidékére. Svájc délkeleti részén, Olaszországban és Ausztria déli hegyeiben helyenként 50-70 cm friss hóréteg képződött. A havazás határa 500 méterre is lesüllyedt, de a csapadékmező elvonulása után a nulla fok határa nagyjából 1000-1300 méter körüli, kedden néhány száz méterrel lejjebb ereszkedik.

Az alsóbb területeken tehát olvadás kezdődik, a nagy mennyiségű hó miatt egy-két napig lavinaveszéllyel is számolni kell. A sípályák viszont általában 1200 méter felett kezdődnek, így ott egész héten megmarad a most lehullott vastag hó. A legtöbb sípálya a héten nyit, a szezon kezdetéhez képes kiválóak a feltételek.

Ugyanez nem mondható el a Kárpátokról. Szlovákiában és Kárpátalján a múlt héten lehullott első jelentős hó erős olvadásnak indult, amit a hét folyamán többször eső is gyorsít.