Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán térségében vasárnap alakult ki a Noul névre keresztelt trópusi vihar. A vihar, amely hétfő délután elérte Vietnam partjait, átkelve az Indokínai-félszigeten, a hétvégén már India keleti partjainál okoz heves esőzéseket.
Vágólapra másolva!

A Noul névre keresztelt trópusi vihar hétfő délután elérte Vietnam délkeleti partjait. Amíg a trópusi ciklon a nyílt tengerfelszín felett mozgott, folyamatosan erősödött, és a délelőtti órákban, mielőtt elérte volna Vietnam partjait, a viharban mért átlagos szélsebesség elérte a 74 km/órát, a széllökések pedig meghaladták a 90 km/órát.

Az ország délkeleti részén található Nha Trang városában már a Noul megérkezése előtt eleredt az eső, így az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége meghaladja a 135 millimétert. A part menti településekről több mint 74 ezer embert telepítettek ki és 133 ezer halászhajót hívtak vissza a tengerről, hogy a szárazföldön várják meg a vihar elvonulását.

A trópusi vihart kísérő heves esőzések komoly károkat okozhatnak az világ második legnagyobb kávétermelő országában, ugyanis a vihar által érintett Lam Dong tartományban vannak Vietnam legnagyobb kávéültetvényei. Az itt található kávéültetvények az ország kávétermelésének közel 80 százalékát adják, így a komoly árvizekkel fenyegető esőzések jelentős anyagi károkat okozhatnak.

A Noul a következő napokban, amíg az Indokínai-félsziget felett halad keresztül, érintve Kambodzsát és Thaiföldet, valamelyest veszít majd erejéből, ugyanis a szárazföld fölött mozgó viharnak megszűnik az energia- és nedvesség-utánpótlása. A trópusi vihar szerdán már a Bengáli-öböl fölött nyugat felé folytatja útját. Kiérve a meleg tengerfelszín fölé a modellfuttatások szerint a Noul újra erősödni kezd, és a hétvégére ismét 90 km/óra feletti széllökéseket mérhetnek majd a viharban, amely az előzetes várakozások szerint India délkeleti részéhez is heves esőzések kíséretében érkezik meg pénteken.