Óriási áradás Brazília déli részén

Vágólapra másolva!
Míg Európa nagy részén a téli idő és az óriási havazás okozott fennakadásokat az elmúlt napokban, addig a Föld másik felén, Brazíliában heves esőzés nehezíti az ott lakók életét. A napok óta tartó, szinte szakadatlan esőzés hatására áradások és földcsuszamlások pusztítanak a dél-amerikai országban.
Vágólapra másolva!

A Dél-Amerika felett elhelyezkedő nagy kiterjedésű ciklon már napok óta heves esőzéseket okoz Brazília déli tartományában, Santa Catarinában.

Az esőzések során a térségben helyenként több mint 300 milliméter csapadék hullott, melynek hatására a folyók sokfelé kiléptek medrükből, a felázott talajon pedig földcsuszamlások indultak el, melyek városokat, falvakat zártak el a külvilágtól, és számos lakóházat teljesen elpusztítottak.

Santa Catarina kormányzója, Luiz Henrique da Silveira szerint a mostani az egyik legsúlyosabb természeti katasztrófa, amely a tartományt valaha is sújtotta. A rossz időjárás közvetetten vagy közvetlenül több mint másfél millió embert érint. A legfrissebb híradások szerint a földcsuszamlásoknak eddig már 84 halálos áldozata van, és 54 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Santa Catarina tartománynak közel 80 százaléka víz alatt van, így a térségben most az egyetlen használható közlekedési eszköznek a csónak bizonyul. A tartományban nyolc várost teljesen elzárt a külvilágtól a víz és a sár, így minden bizonnyal a sérültek és halálos áldozatok száma a következő napokban még tovább emelkedik.

Az egyik legsúlyosabban érintett város Ilhota, ahol a várost átszelő folyó vízszintje a heves esőzések következtében 11,5 méterrel emelkedett meg, amely így szinte az egész várost elöntötte.

A brazil meteorológusok további esőzéseket várnak, ezért a térségben a hatóságok újabb földcsuszamlások kialakulásától tartanak - írja a BCC híradásában.