Szárazság Ausztrália délkeleti részén

Vágólapra másolva!
Ausztrália délkeleti területein már hetek óta tart a szárazság. Idén az elmúlt évtized legszárazabb októberi hónapja várható az ország délkeleti részén.
Vágólapra másolva!

Az októberből eddig eltelt 18 nap alatt, Victoria állam fővárosában, Melbourneben 9 milliméter csapadék hullott, a tőle nyugatra elhelyezkedő Adelaidben pedig mindössze 4 milliméter eső esett. A két város átlagos októberi csapadékösszege ennél jóval nagyobb, Melbourné 67, Adelaidé 47 milliméter.

A tengerparttól távolabbi területeken, az ország belsejében sem jobb a helyzet, Mildura városában októberben eddig összesen 3 milliméter csapadékot regisztráltak.

A hetek óta tartó száraz időjárást a térség fölött elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon okozza. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően, a térségben szinte zavartalan napsütés és túlnyomóan száraz időjárás alakult ki.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő 2 hétben sem lesz kiadós csapadék a térségben, így 2008 októbere Délkelet-Ausztrália egyes területein a legszárazabb október lehet.