Kirándulóidő Európa nagy részén

Vágólapra másolva!
Változatos képet mutat Európa időjárása a hétvégén. A kontinens északi és déli területein ciklonok okoznak esős, hűvös időjárást, ezzel szemben Nyugat- és Közép-Európában túlnyomóan száraz, napos, igazi kirándulóidővel találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetektől északnyugatra egy markáns ciklon örvénylik, a ciklonhoz kapcsolódó, hosszan elnyúló frontrendszer hidegfronti része a Skandináv-félsziget északi részén okoz kiadós esőzéseket, hűvös időt. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken sokfelé még a 10 fokot sem éri el. A félsziget déli részén a változóan felhős ég mellett általában 15 fok feletti hőmérsékleteket mérhetünk.

A Brit-szigetek időjárását alakító anticiklon szép, túlnyomóan száraz, őszi időjárást okoz a szigetországban. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően a térségben napos, őszi időjárás alakult ki. A sok napsütés hatására 16, 19 fokig melegszik a levegő. Szombaton, az északi területeken elromlik az idő, beborul az ég és elered az eső. London környékén azonban egész hétvégén a napsütésé lesz a főszerep, aminek következtében délutánonként kellemes, 20 fok körüli hőmérsékletekkel találkozhatunk a térségben.

Nyugat- és Közép-Európa időjárását egészen Oroszországig bezárólag, szintén anticiklonális hatások alakítják. A változóan felhős ég mellett a térségben csak elvétve találkozhatunk csapadékkal, túlnyomóan száraz, napos idő alakult ki. Franciaországban a délutáni órákra 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de a sok napsütésnek köszönhetően Németországban és Lengyelországban is nagy területen melegszik 20 fok fölé a levegő. A rövid hétvégi kirándulásokhoz, városnézésekhez most igazán kedvez az idő.

Péntektől a Kárpát-medence térségében is javul az idő, és a hétvégén végre itt is beköszönt a kellemes, napos ősz. Szombaton és vasárnap is sok napsütésben lesz részünk, amit csak rövid felhős időszakok szakítanak meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet az országban többfelé újra átlépi a 20 fokot. A hétvégén érdemes kihasználni a szép időt kiránduláshoz, hosszabb túrákhoz, vagy egy rövid sétához is kedvez az idő.

A mediterrán országokban nincs ilyen szép idő. A Balkán-félsziget térségében örvénylő sekély ciklon pénteken még sokfelé okoz heves záporokat, zivatarokat. Az Ibériai-félsziget térségében is egy sekély ciklon örvénylik, a hétvégén Portugáliában és Spanyolországban is kiadós esőzéseket okoz majd. A nappali felmelegedés is mérséklődött, a mediterrán országok többségében 20, 25 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk.