Viharfrontok Nyugat-Európában

Vágólapra másolva!
A kontinens nyugati partvidékét markáns ciklonok gyorsan mozgó frontjai érik el. Kedd reggel már voltak 100 km/óra feletti széllökések a térségben, késő délután pedig orkán erejű szeleket várnak. A szélrohamok az éjszaka első felében tetőznek. Csütörtökön egy újabb viharfront érkezik elsősorban az Északi-tenger partvidékére.
Vágólapra másolva!

A középpontjukkal a kontinenstől nyugatra, északnyugatra markáns ciklonok helyezkednek el. Többek között ennek köszönhetjük a jelenlegi enyhe időjárást, hiszen a ciklonok jelenléte állandó délies áramlás biztosít Közép-Európa felett. A légörvény gyorsan robogó frontjai mentén viharos, sőt időnként orkán erejű széllökések jönnek létre. Közben a ciklonok középpontjai is nyugatra, északnyugatra mozognak, tovább növelve a frontok sebességét.

Kedd reggel Anglia délkeleti és Franciaország északnyugati határain már előfordultak 100 km/órás széllökések, sőt hasonló szélviharokról érkezett jelentés a német Harz-hegység csúcsáról is. Pedig a reggeli szélerősödés még csak "bemelegítés" volt. Késő délután éri el a francia partokat az a viharfront, amely mentén akár 120 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

Az egymás után 24-36 órával érkező hidegfrontokban a hőmérsékleti és nedvességi viszonyok a tél ellenére is erőteljes labilitást biztosítanak, amely heves zivatarok kialakulásához vezet. Így a szélrohamok erősségét nem csak a nagyfokú térbeli és időbeli nyomásváltozás alakítja, hanem a zivataros kifutó szél is növeli.

A front igen gyorsan mozog. Éjszaka már Németország északnyugati részén tombolnak a szelek, de szerdán átmenetileg megnyugszik az idő a térségben.

Az újabb orkán erejű szélre viszont csak egy napot kell várni. Akkor Hollandia és Németország északi részén fog dübörögni a szél.

A nagy téli viharok nem szokatlanok Nyugat-Európában, hiszen ekkor az óceán feletti ciklonképződés aktivitása éves maximumán van. Az előző téli viharzónák például hazánkat is elérték.