Folyamatos lehűlés - hétvégén síelhetünk

Vágólapra másolva!
A magasban már hétfő estétől lehűlés kezdődik, legmagasabb hegycsúcsainkon kedden már általában hóesés várható. Síkvidéken csak szerdától érzékeljük a hidegebb levegőt. A több-kevesebb csapadék a hét második felében hó formájában hullik le. A hegyekben kialakuló hóréteg a hétvégéig szánkózásra mindenképpen elégségesnek ígérkezik, sőt helyenként akár síelhetünk is.
Vágólapra másolva!

December első harmada az átlagosnál enyhébb időt hozott, amit a markáns atlanti ciklonoknak köszönhetünk. Keddtől azonban anticiklon erősödik meg kontinensünk északi és nyugati területei felett. Ennek következtében tartós északkeleti áramlás alakul ki térségünkben, amely egyre hidegebb levegőt hoz a Kelet-európai-síkságról. Az anticiklonnak egész héten a peremén leszünk, így annak felhőoszlató, szárító hatása nem érvényesül, sőt egy enyhe rendezett feláramlásnak köszönhetően napokig kialakulhat kisebb-nagyobb csapadék.

Szerdáig síkvidéken csak esőre készülhetünk. A Dunántúl legmagasabb csúcsain valamint a Börzsöny tetején azonban már hétfő estétől kialakulhat hószállingózás, gyenge havazás, kedden pedig az Északi-középhegység keleti hegytetőin is hóesés kezdődik.

A hét közepétől síkvidéken is láthatunk havazást, péntektől helyenként meg is marad. Az éjszakai fagyok lassan visszatérnek, a hétvégén pedig helyenként napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A közlekedésben egyre nagyobb figyelemre lesz szükség a héten, a téli viszonyokra át kell állnunk.

A hétvégére a hegyekben 400 méter felett szinte mindenütt számíthatunk összefüggő hótakaróra. A csapadék mennyisége még bizonytalan. Általában 5-10 centiméteres, szánkózásra alkalmas hótakaró kialakulására van esély, de helyenként ennél több is hullhat.

Mivel a hegyekben csütörtöktől éjjel-nappal fagyni fog, hazánk hóágyúval ellátott síterepein sportoláshoz kedvező feltételek alakulnak ki szombatra.