Árvízveszély Észak-Olaszországban

Vágólapra másolva!
Az erős hóolvadást követően tartós esőzés kezdődött az Alpok délnyugati és déli vidékén 2000 méter alatt. Leginkább a Pó vízgyűjtőjének hegyi folyóin fokozódik az árvízveszély.
Vágólapra másolva!

A hét elején igen erős hóolvadás kezdődött az Alpokban, a nulla fok határa megközelítette a 3000 métert. Bár a legtöbb friss hó a múlt héten a hegység északi területén esett, máshol is akadt olvadnivaló fehér lepel. Egy ciklon előoldalán erőteljes déli áramlással továbbra is enyhe, de egyre nedvesebb mediterrán levegő érkezett az Alpok délnyugati vidékére. A hegység felemelkedésre kényszerítette a légtömeget, aminek következtében szerdán már sokfelé volt jelentős eső a hegység francia, svájci és olasz részén.

Az észak-olasz Malpensában csütörtök hajnalban hat óra alatt 130 milliméter csapadék hullott. Egy érkező hidegfront egyre keletebbre tolja a heves csapadék sávját, így péntek estig a Pó folyó teljes vízgyűjtőjén újabb nagy mennyiségű esőre van kilátás.

Csütörtökön a havazás határa 2000 méter körül van, de csak 2300 méter felett marad meg a friss hó. A hidegfront érkezésével lejjebb ereszkedik a hóesés, de még így is elég eső hullik az alacsonyabb részeken ahhoz, hogy a hegyi patakok, folyók vízszintje újabb jelentős emelkedésnek induljon.

A csapadéksáv legyengülve, szombat este éri el hazánk nyugati részét.