Egy éjszaka alatt több mint 3 havi csapadék

Vágólapra másolva!
Szélsőséges időjárással indult az ausztrál tél. Míg délkeleten a folyamatosan átlag alatti hőmérsékleteknek a síterepek veszik hasznát, északon az egyébként száraz évszakban helyenként felhőszakadások törnek ki, sosem látott mennyiségű esőt okozva.
Vágólapra másolva!

Változékony, az átlagostól erősen eltérő időjárást produkált a déli kontinens telének első hónapja. Az ország legsűrűbben lakott délkeleti részén folyamatosan 4-6 fokkal az átlag alatt marad a hőmérséklet. Az Ausztrál-Alpok síterepein örülnek a folyamatosan gyarapodó hónak, Tasmania szigetén a havazás határa az elmúlt hétvégén 300 méterre süllyedt. A térségbe most éppen szárazabb levegő érkezik, így sokfelé alakul ki erős hajnali fagy.

Ausztrália északi, trópusi övezetében a száraz évszakot meghazudtoló heves esőzések törnek ki. A kontinens egyik legészakibb településén, Oenpelliben vasárnap este 71 milliméter eső hullott. Korábban a június elsejétől augusztus 31-ig tartó három hónap alatt sem jegyeztek fel soha ennyi csapadékot, mint ami a felhőszakadásból néhány óra leforgása alatt lehullott. Oenpelliben az átlagos júniusi csapadék mindössze 2 mm.