Fagyott az éjjel - biztatóbb a folytatás

2006.06.01. 11:05

Idén a nyár első napja rendkívül hideg hajnallal köszöntött be. A hőmérséklet az ország nagy részén 5 fok alá süllyedt, sőt - előrejelzésünknek megfelelően - többfelé fordult elő talajmenti fagy. A főváros környéke viszonylag enyhe maradt, de éjjel itt is 6 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Az erős lehűlés a levegő erőteljes kiszáradásának köszönhető. Jobb lesz viszont a folytatás.

A szerda reggeli nagy esőzést okozó ciklon  középpontja a bőséges csapadékok után északra helyeződött, így szerda délután erős, viharos széllel egyre szárazabb levegő érkezett. A levegő szárazságát fokozta, hogy már a Kárpát-medence elérése előtt a hegyeknek ütközve záporok formájában kihullva tovább veszített nedvesség-tartalmából. Ugyancsak a szélnek köszönhető, hogy a talaj felső fél-egy centiméteres rétegét szárazabbá tette, így a felszínről csökkentette a kipárolgást.

Csütörtökre virradóan kiderült az ég, a felszín közeli igen száraz levegő - kis hőkapacitásának köszönhetően - gyorsan hűlt. A lehűlés ott volt a legerősebb, ahol a derült ég alatt leállt a szél, így az alsó néhány centiméteres légrész teljesen elkülönülve tudott hűlni. A derültségi és szélcsend kritériumnak leginkább a Dunántúl déli és nyugati része, valamint az Északi-középhegység szélvédett völgyei feleltek meg. Ezeken a területeken sokfelé alakult ki talajmenti fagy.

Ilyenkor általában növényzet fedi a talajt, a deresedés az alacsonyabb, zárt növénytakarók felszínén, vagy például gyepfelszíneken jött létre. Magasabb növények, fák esetében, a nagyobb magasságoknak köszönhetően fagy nem alakult ki, így ezekben károsodás nem történt.

Péntekre is hűvös hajnalra kell számítanunk, de a levegő nedvesedése miatt fagy kialakulásának veszélye már elhanyagolható. A későbbiekben, főleg keddtől azonban ismét hidegebb hajnalokra van kilátás, csak lassan akar a normális nyári idő kialakulni.

Részletes előrejelzésünk itt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK