Szigorral ellensúlyozná a lassulást az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság újabb szigorú lépéseket tervez Németország, Franciaország és Olaszország ellen a romló egyensúlyi mutatók javítása érdekében egy nappal azután, hogy Bush elnök bejelentette: a költségvetési hiány jelentős növelése árán kívánja élénkíteni az Egyesült Államok gazdaságát.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerdán ismét felszólította az eurózóna GDP-jének háromnegyedét biztosító három ország, Németország, Franciaország és Olaszország kormányát, hogy adóemeléssel, vagy a jóléti kiadások visszafogásával csökkentsék az államadósságot és a költségvetés hiányát - adta hírül a Bloomberg hírügynökség.

Rekordhiányt okozhat Bush gazdaságélénkítő csomagja/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030108rekordhianyt.html

A német jegybank előrejelzése szerint Németország gazdasága tavaly mindössze 0,5 százalékkal bővült, míg az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,8 százalékos volt. A bizottság szerdán felszólította Schröder kancellárt, hogy legkésőbb májusig tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a deficit a maastrichti szerződésben előírt 3 százalékos szint alá csökkenjen. A Bloomberg emlékeztet: Németországban januártól már emelkedett az energiahordozók adótartama és a járulékok mértéke.

A 2003-as francia költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedés mellett 2,9 százalékos hiánnyal számol. Alain Lambert gazsdasági miniszter hétfőn úgy vélte, hogy az idei növekedés nem fogja meghaladni a 2 százalékot, vagyis valószínűsítette, hogy a hiány nagyobb lesz a megengedettnél. Olaszországgal kapcsolatban az államadósság mértékét nehezményezi a bizottság: tavaly év végén az állam tartozásai elérték a GDP 110,3 százalékát. A romló mutatók miatt mindkét ország újabb bizottsági figyelmeztetésbven részesült.

Mivel az első negyedévben az Európai Bizottság is a valutauniós GDP 0,2 százalékos csökkenésére számít, Paul De Grauwe belga szakértő - akit korábban országa az Eurpai Központi Bank alelnöki tisztségére jelölt - szerint a közösség gazdaságpolitikája elhibázott. A szakember úgy véli, mivel adósságválság nem fenyeget, a kiadások visszafogása csak lassíthatja a gazdasági növekedést.

A bizottság bejelentései megerősítik, hogy a valutaunió és az Egyesült Államok másként reagál az elhúzód gazdasági pangásra: míg az eurózóna gazdaságpolitikusai ragaszkodnak az egyensúlytalanságok csökkentéséhez, addig Bush elnök a költségvetési deficit jelentős növelése árán kívánja élénkíteni a gazdaságot.