Odavágna a kormány a lakásmaffiának

Vágólapra másolva!
Csak az APEH rendszerében, szigorú ellenőrzés mellett lehet majd lakásokat árverezni - ezt tervezi a kormány. A javaslattal kiszorítanák a "vastag nyakú, kopasz" árverezőket, illetve minden nem hozzáértőt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Szerdán szavaz a kormány arról, hogy elfogadja-e a zálogtárgyak szigorításáról szóló javaslatot. Amennyiben átmegy, úgy a lakástulajdonosoknak nem kell attól félniük, hogy áron alul árverezik el ingatlanukat. A lap szerint ezzel lehetetlenné válik az erre specializálódott "vastag nyakú, kopasz" érdeklődők számára a lakások megszerzése.

A javaslat szerint a jövőben az árveréseket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedélye lesz szükséges mindenkinek, aki ilyen árveréseket szeretne szervezni. Az aukciókat csak az APEH Elektronikus Árverési Felületén lehet majd megrendezni, amihez regisztráció lesz szükséges.

Az APEH minden árverés eredményét összeveti a saját adatbázisában szereplő értékekkel, s ha feltűnő eltérést tapasztal, úgy a nyomozó hatóságokhoz továbbítja az ügyet. Az ingatlan becsértékéből legfeljebb 30 százalék engedhető, ennél olcsóbban nem kelhet el. Erősíti a valós értékelésre törekvést, hogy hat hónapnál nem régebbi értékbecslés birtokában lehet csak feltenni az ingatlant az árverési felületre. Az aukció kezdete előtt 30 nappal az önkormányzatot is értesíteni kell, mivel az elővásárlási joggal rendelkezik.

A kormány azért foglalkozik az árverezéssel, mert a felügyelet jelezte a területen felbukkant problémákat. Az árverezési piac áttekinthetetlen, a ingatlanok értékéről és darabszámáról nehéz információkat szerezni. A kormány a visszaéléseket szorítaná vissza a rendelkezéssel - írja a Népszabadság.