Nem drágul a repülés az áfaemelés miatt

Vágólapra másolva!
Nem drágulnak a repülőjegyek a magyarországi adóváltozások miatt, ugyanis sem az áfa-, sem a jövedékiadó-emelés nem növeli a kerozinárakat. A világ légitársaságai az idei év első negyedében 3 milliárd dollárt buktak.
Vágólapra másolva!

Egy európai uniós irányelv szerint a kerozin után sem áfát, sem jövedéki adót nem kell felszámolni, a repülőjegyek áfája pedig 0 százalékos. Így a válság miatt amúgy is szűkülő légi piac helyzetét nem rontja tovább, hogy július elsején 20-ról 25 százalékra emelkedik az áfa általános kulcsa, és növekszik az üzemanyagok jövedéki adója is - közölte a Malév az MTI kérdésére.

A világ légitársaságai több mint 3 milliárd dollárt vesztettek az idei első negyedévben - közölte kedden a nemzetközi légi szállítási szervezet (IATA), fenntartva, hogy az egész évi veszteség 9 milliárd dollár lesz.

A több mint 200 légitársaságot tömörítő szervezet egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ez a veszteség a jelenlegi üzemanyagár-emelkedés előttről származik, vagyis az olaj- és üzemanyagárak 30 százalékos növekedése még jobban csökkenti majd a társaságok eredményességét a következő hónapokban. Tavaly év végéhez képest az áremelkedés már 75 százalék.

Tavaly 10,4 milliárd dolláros összesített veszteséggel zártak a világ légitársaságai.