Kínai dollármilliárdok jönnek Európába

Vágólapra másolva!
Csen Tö-ming (Chen Deming) kínai kereskedelmi miniszter vezetésével közel 200 üzletemberből álló kereskedelmi és befektetési delegáció indult kedden Európába, ahol a tervek szerint 15 milliárd dollár (3500 milliárd forint) értékben kívánnak különböző üzleteket kötni.
Vágólapra másolva!

Kao Hu-cseng (Gao Hucheng) kínai kereskedelmi miniszter-helyettes kifejtette, hogy a delegáció látogatása Európában azon kínai és európai felek között létrejött kereskedelmi egyezmények érvényesítésének első lépése, amelyeket Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök február elejei európai látogatása során írtak alá.

A Németországba, Svájcba, Spanyolországba és Nagy-Britanniába látogató delegáció elsősorban távközlési berendezéseket, gépjárműipari termékeket, vasúti járműveket, gyógyszeripari és környezetvédelemmel kapcsolatos termékeket kívánnak vásárolni.

A kínai üzletemberek európai beszerző körútjuk során a tehetségeket is keresik, ugyanis a globális pénzügyi válság a fiatal kutatók számára egyre vonzóbbá tették Kínát - mondta a Vang Jung (Wang Yong) a delegáció egyik tagja.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója szerint a kínai miniszterelnök legutóbbi európai látogatása és az üzletemberek beszerző kőrútja is azt bizonyítja, hogy az ázsiai ország konkrét lépéseket tesz a kereskedelmi protekcionizmus ellen.