Emelkedik a cigaretta jövedéki adója

Vágólapra másolva!
Emelkedik a cigaretta jövedéki adója szeptember elsején, a korábbi 14 460 forint helyett 14 875 forint lesz a jövedéki adó minimuma 1000 szálanként - tájékoztatta Tulik Ágnes, a British American Tobacco (BAT) magyar érdekeltségének kommunikációs igazgatója az MTI-t hétfőn.
Vágólapra másolva!

A jövedéki adó egy fix összegből és egy százalékos adóból tevődik össze - mondta Tulik Ágnes. A fix összeg a korábbi 7800 forintról 8050 forintra emelkedik.

Az adóemeléssel Magyarország az év végéig teljesíti az Európai Unió minimális jövedéki adószint követelményét, azaz a cigaretta jövedéki adója eléri a kiskereskedelmi ár 57 százalékát, és 1000 szálanként a 64 eurót.

Csökken a fogyasztás

Tulik Ágnes úgy vélte: nehéz pontosan előre jelezni, hogy a cigaretta fogyasztás milyen mértékben csökken majd az emelés hatására.

Az utóbbi 17 évben - hasonlóan más, fejlett európai országokhoz - Magyarországon is általában a cigaretta fogyasztás csökkenése volt tapasztalható.

325 milliárdos állami bevétel

Amíg 1990-ben mintegy 26 milliárd szál cigaretta fogyott, tavaly a legális belföldi forgalomban már csak 16,5 milliárd szálat vásároltak Magyarországon.

Tavaly a mintegy 430 milliárd forintos forgalomból az állam 325 milliárd forint bevételre tett szert jövedéki adó és áfa formájában.