Jó a magyar esélyegyenlőség az EU-ban

Vágólapra másolva!
A nemek közötti "esélyegyenlőségben" a fizetéseket nézve Magyarország előkelőbb eredményt tudhat magáénak az uniós átlagnál - derül ki a KSH uniós kereseti elemzésből - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A 2006-oa adatokat összehasonlítva idehaza a két nem kereseti átlaga között 11 százalék a különbség, míg az uniós átlag 15 százalék körül mozog. Ezzel az eredménnyel, a 27-ek közül hazánk a kilencedik helyen áll.

Az uniós átlag az elmúlt években alig 1 százalékkal mérséklődött, ezzel szemben itthon és a környező uniós országok közül Bulgáriában és Romániában is sokkal jelentősebb mértékben csökkentek a különbségek. Az első három helyen Málta, Belgium és Portugália áll, míg az utolsó három helyen Szlovákia, Ciprus és Észtország áll.

Akárcsak nálunk, az uniós országok többségében a pénzügyi és energetikai szektorban a legmagasabbak az átlagfizetések. Kivételek azért vannak: Dániában, Hollandiában, Cipruson a közoktatás fizet a legjobban.A 27 tagállam közül 23-ban a vendéglátó - és szálloda iparban bánnak a legmostohábban az alkalmazottakkal.

Magyarországon a legjobban fizető ágazat a bankszféra, míg a legrosszabban fizetett alkalmazottak a szállodaiparban dolgoznak - legalábbis a statisztikák szerint - írja a Napi Gazdaság.