Simor: kulcskérdés az alacsonyabb újraelosztás

Vágólapra másolva!
Az állami újraelosztás szintjének 10 százalékpontos csökkentése mellett adóreformot és alacsony inflációt jelölt meg Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés gyorsuljon, s ebben egyetértett vele a jegybank három korábbi elnöke, Bod Péter Ákos, Surányi György és Járai Zsigmond is.
Vágólapra másolva!

A jegybank jelenlegi és korábbi három elnöke is a versenyképesség helyreállítását, a gazdasági növekedés gyorsításának lehetséges eszközeit elemezte. Simor András szerint a magyarországi 50 százalékhoz közelítő állami újraelosztás jóval magasabb a 41,5 százalékos régiós átlagnál, nem is beszélve a balti államok 34 százalékos arányáról.

A közpénzügyek újraszabályozását valamennyi jegybankelnök szorgalmazta. Simor András szerint olyan közpénzügyi törvény szükséges, amely hosszú távra kiszámítható kiadási korlátokat állít fel. Surányi György kis létszámú, önálló költségvetési hivatal felállítását javasolta, amely független az Állami Számvevőszéktől és amely véleményezi valamennyi politikai párt választási ígéretét is.

Nem megszorítás történik, ha a költségvetés kiadásait néhány év alatt sikerül 2500 milliárd forinttal csökkenteni, hiszen ez az összeg az üzleti életben marad, beruházások, foglalkoztatás formájában - jelezte a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Bírálata szerint a szociális ellátó rendszer nem ösztönöz munkára, a 3200 helyi önkormányzat pénzügyi önállósága méretgazdaságossági szempontból nem indokolt. Nem kerülhető el az állami szerepvállalás határainak szűkítése, az állam által felvállalandó feladatok és az ezekhez szükséges finanszírozási források egymáshoz igazítása - fogalmazott Simor András.

Az állami újraelosztás 2001-ben 46 százalék volt - emlékeztetett Járai Zsigmond, aki ugyancsak 40 százalékos arányt tart szükségesnek. Ennek érdekében azonnali adóreformot sürgetett, alacsonyabb adókulcsokkal. A korábbi jegybankelnök, aki az Orbán-kormányban pénzügyminisztereként is dolgozott, úgy vélte, hogy a kormányzati kiadások ezer milliárd forintos csökkentése mellett, az adócsalások visszaszorítása is ezer milliárd forintos többletbevételt eredményezhet. A harmadik ezer milliárdos tétel pedig abból származhat, ha a csökkenő adó- és járulékbevételek nyomán a foglalkoztatás nő, ami többlet bevételt hoz a költségvetésnek.

Bod Péter Ákos azt hangsúlyozta, hogy az öngondoskodás eszméjét mindenki vegye komolyan. A volt jegybankelnök szerint reformokra szükség van annak ellenére, hogy nincs hiány rosszul előkészített reformokból. Miközben Bod Péter Ákos a magyar gazdaság sebezhetőségére, a "tartós zötyögés" veszélyére figyelmeztetett, Járai Zsigmond szerint pedig "gazdasági, társadalmi válságban vagyunk", addig Surányi György szerint nincs válság, a konvergenciaprogram visszahúzta Magyarországot a szakadék széléről.

Kollégáihoz hasonlóan Surányi is az állami kiadások csökkentésében látja a gazdasági növekedés kulcsát, de arra is figyelmeztetett, hogy a nagy ellátó rendszerek, azaz az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer reformja csak hosszabb távon hoz eredményt. A jelenlegi 48 százalékos állami újraelosztást fokozatosan , évi 1-2 százalékkal csökkentve 40 százalékra szükséges mérsékelni - jelezte a jegybank korábbi elnöke, aki az adórendszer változtatását a fogyasztást és a vagyont terhelő adók felé terelné.