Kína ösztönzi a külföldi befektetéseket

Vágólapra másolva!
A kínai vállalatok 2007-ben 18,7 milliárd dollárt fektettek be külföldön - közölte Csang Hsziao-csiang, a nemzeti fejlesztési és reformbizottság alelnöke a Napi Gazdaság információi szerint.
Vágólapra másolva!

Az összeg, amely nem tartalmazza a pénzintézetek befektetéseit, a Bloomberg szerint 6,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, amikor még 43,8 százalékos volt a növekedés.

Annak érdekében, hogy mérséklődjék a megállíthatatlanul duzzadó külkereskedelmi mérlegtöbblet, a pekingi kormány igyekszik megkönnyíteni a cégek és magánszemélyek külföldre irányuló befektetéseit. A külföldre irányuló befektetések növelése rendkívül fontos a kiegyensúlyozott növekedés szempontjából, mert elősegíti a kínai vállalatok versenyképességének javulását, a fejlett technológia elsajátítását és a külföldi ásványkincsek és más természeti erőforrások hasznosítását - mondta az alelnök tegnap egy befektetési konferencián Pekingben.

A kormány pénzügyi támogatást ad ehhez és diplomáciai erőfeszítéseket tesz a befektetéseket megnehezítő korlátozások lebontásához. A külföldi vállalatok által tavaly Kínában eszközölt működőtőke-befektetések teljes összege 83,5 milliárd dollár volt, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban - írja a Napi Gazdaság.