Izraeli segítség a palesztin erőműnek

Vágólapra másolva!
Izrael egymillió liter dízelolajat szállít szerdán a Gázai övezetbe, hogy ellássa üzemanyaggal az ottani villamos-erőművet - jelentette be a hadsereg.  
Vágólapra másolva!

Gázai övezeti palesztin tisztségviselők korábban azt mondták, hogy ha a térség egyetlen erőműve nem kap üzemanyagot, akkor szerda délután kénytelenek lesznek leállítani a létesítményt. Az egymillió liter dízelolaj három napi üzemelésre elég.

Az izraeli hadsereg szerint az üzemanyag-szállítás már a reggeli órákban megkezdődött.

Az erőmű a Földközi-tenger partján fekvő palesztin terület áramszükségletének egyharmadát fedezi, a hiányzó mennyiség java részét az izraeli villamos művek biztosítja.

A kérdés hosszú távú rendezésre vár

A Gázai övezet kizárólagos üzemanyagforrása Izrael, amely csak szórványosan szállít azóta, hogy palesztin fegyveresek április közepén a határ túloldalán megtámadták a nahal-ozi üzemanyag-raktárt és megöltek két izraeli munkást. Legutóbb egy hete érkezett izraeli dízelolaj és háztartási gáz a palesztin területre.

Izrael már az április 9-i támadás előtt is csökkentette az üzemanyag-szállítást a Gázai övezetbe, hogy ezzel is megpróbálja elérni az izraeli határ menti települések elleni palesztin rakétatámadások leállítását. A nyomásgyakorlásnak köszönhetően a rakétatámadások határozottan csökkentek, de nem szűntek meg teljesen.