Várakozások felett teljesített a Lukoil

Vágólapra másolva!
Oroszország második számú kőolajipari vállalata, a Lukoil is jócskán növelte nyereségét tavaly, miután a vezető olajcég, a Rosneft az előző évhez képest több mint háromszoros profitra tett szert.
Vágólapra másolva!

Az amerikai ConocoPhilips érdekeltségi körébe tartozó Lukoil csütörtöki beszámolója szerint az adózott eredmény az amerikai GAAP számviteli szabvány szerint 27 százalékkal 9,51 milliárd dollárra nőtt a 2006. évi 7,48 milliárdról, miközben elemzők 9,14 milliárdra számítottak.

Az EBITDA-eredmény 25 százalékkal 15,39 milliárd dollárra emelkedett a 14,91 milliárd dolláros elemzői várakozásokkal szemben. Az árbevétel 82,24 milliárd dollárt tett ki, az előző évi 68,11 milliárd, és az elemzők által várt 80,40 milliárddal szemben.

A jó eredmények a termelés és az árak emelkedésének tulajdoníthatók, miközben a rubel erősödése a dollárral szemben, a növekvő adóterhek és a szállítási költségek növekedése fékezte a növekedést.Korábban az első számú vállalat, az állami kézben lévő Rosneft - amely megvásárolta a csődbe ment YUKOS nagy részét - arról számolt be, hogy a 2007-es évet 12,86 milliárd dolláros, a 2006. évinél több mint háromszorta nagyobb nyereséggel zárta a GAAP szerint, eladásait közel felével, 49,2 milliárd dollár fölé tornászta fel.Közölte még, hogy a negyedik negyedévi EBITDA elérte az 5,08 milliárd dollárt, s ez is, miként éves gazdálkodási adatai, jócskán meghaladták az előzetes elemzői várakozásokat.