Az euróövezetnek nem kell ösztönzés

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az euróövezet országainak nincs szüksége az amerikaihoz hasonló pénzügyi ösztönző csomagra - jelentette ki pénteken Joaquín Almunia pénzügyi biztos azután, hogy az eurót használó országokban a vártnál jobban növekedett a GDP a tavalyi év utolsó negyedében.

"Nálunk mások a körülmények, nekünk nem kell lemásolnunk az amerikai példát" - mondta újságíróknak Almunia, aki szerint az euróövezet további növekedésének legfőbb kockázata, ha folytatódik a nyugtalanság a nemzetközi pénzpiacokon, s még markánsabban nyilvánul meg az amerikai gazdaság lassulása.

George Bush amerikai elnök szerdán írta alá a recesszió megelőzését célzó 168 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot, miután az amerikai kongresszus demokrata és republikánus vezetői, valamint a Fehér Ház - a sok egyéb kérdésben fennálló éles ellentéteket félretéve - három hete elvi megállapodásra jutott a csomagtervről.

Az euróövezet 13 tagországában a csütörtöki bejelentés szerint 0,4 százalékkal gyarapodott a GDP a negyedik negyedben a harmadikhoz képest, amikor 0,8 százalék volt a növekedés. Elemzők 0,3 százalékot vártak.